Slovenija
16 ogledov

Pogajanja v izogib stavki

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Sindikat kliničnega centra v Ljubljani se je z vodstvom sestal na prvem pogajalskem sestanku. Stavka napovedana za 27. oktober. V primeru stavke bo delo potekalo nemoteno.

Sindikat je 13. oktobra na seji sprejel sklep o začetku stavke na oddelkih intenzivnih terapij III z začetkom 27. oktobra do popolnitve stavkovnih zahtev. Na današnjem sestanku je sindikat predstavil svoje zahteve.

Zahtevajo izplačilo celotnih plač

Prva zahteva je ta, da se zaposlenim, ki imajo sklenjene kombinirane pogodbe o zaposlitvi za mesec avgust in september, izplača razlika med dejansko izplačano plačo in plačo, ki bi jim pripadala po pogodbi o zaposlitvi. Tudi v prihodnje pričakujejo, da bodo dobili izplačane plače v skladu s pogodbo.

Med zahtevami je tudi ta, da se z zaposlenimi, ki opravljajo zahtevnejša dela glede na svoje pogodbe o zaposlitvi, reši njihov delovnopravni status, in sicer tako, da z njimi sklene kombinirane pogodbe o ustreznih deležih.

Z zaposlenimi, ki opravljajo delo diplomiranih medicinskih sester in so pred tem opravljale delo zdravstvenega tehnika ter ves čas opravljajo enako delo, naj se sklenejo nove pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto diplomirana medicinska sestra v intenzivni terapiji III. Kot zadnjo zahtevo so navedli, da se stavkajočim čas stavke plača.

Intenzivno iskanje rešitve

Sindikat in vodstvo sta se zavezala, da bosta pogajalski skupini konstruktivno sodelovali in intenzivno iskali zakonite možnosti in rešitve. Pogajanja bodo potekala za zaprtimi vrati, o poteku pogajanj pa ne bodo obveščali javnosti. Nadaljevala se bodo še ta teden in bodo s ciljem preprečitve stavke potekala pogosto.

Vrhunec je ob tem poudaril pripravljenost za sofinanciranje študija zaposlenih v enotah intenzivne terapije III, s katerim bodo lahko srednje medicinske sestre, ki so razporejene na mesto diplomirane medicinske sestre, v šestih letih pridobile izobrazbo diplomirane medicinske sestre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.