Slovenija
23 ogledov

Pokleknila sta še Telekom in HSE

Elektrika Boštjan Tacol
Regresi. Vladnim priporočilom so se uklonili še v HSE in na Telekomu, drugje se še pogajajo.

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so se že uklonili zahtevi vlade, da bo izplačan regres v višini minimalne plače, kar pomeni, da bo več kot dvakrat manjši kot lani, ko so dobili okrog 1.600 evrov.

Le Šoštanju še niso pristali

Minimalni regres bodo izplačali tudi v hčerinskih družbah HSE: Dravskih elektrarnah Maribor in Premogovniku Velenje. V Termoelektrarni Šoštanj, ki se nadeja državnega poroštva za 440 milijonov evrov posojila za blok 6, pa se o regresu še pogajajo. Izplačan bo predvidoma junija.

Tudi v Telekomu bo letošnji regres le v višini minimalne plače, to je 763 evrov (lani je bil slabih 300 evrov višji), izplačali pa so ga včeraj, ko je bila zaposlenim izplačana plača za april.

Pogajanja se še vlečejo

V Gen energiji se s sindikatom še pogajajo, prav tako na Elektru Maribor, Elektru Gorenjska in Elektru Ljubljana ter Elesu, Slovenskih železnicah in Zavarovalnici Triglav, kjer so lani regres izplačali že konec marca. Tudi v NLB pogajanja s sindikati še potekajo; po kolektivni pogodbi je skrajni rok za izplačilo 31. maj.

Policisti delajo za poštarje

Na Pošti Slovenije bo regres odvisen od usode intervent-
nega zakona, za katerega policisti zbirajo podpise za referendum. Ta zakon bi namreč regrese v državnih podjetjih znižal na višino minimalne plače.

V drugi polovici maja bo Pošta Slovenije tako izplačala 763 evrov, če pa intervent-
ni zakon ne bo uveljavljen do datuma, predvidenega za izplačilo regresa, bodo zaposlenim razliko do višine regresa, ki jo določa kolektivna pogodba, to je 890 evrov, izplačali naknadno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.