Slovenija
665 ogledov

Policija končala preiskavo na CSD Trbovlje, ostrejši nadzori nad centri za socialno delo

CSD Moste-Polje Saša Despot
Policija je zaključila preiskavo nepravilnosti na centru za socialno delo, ki ga je vodila poslanka SMC Irena Grošelj Košnik, kazensko so ovadili tri osebe. Bo SMC tudi tokrat stala za poslanko? Ministrica za delo v tem času vleče poteze, ki bi v prihodnje zagotovile večji nadzor nad finančnim delom centrov.

Policija je konec lanskega leta zaključila preiskavo in zaradi suma storitve več uradno pregonljivih kaznivih dejanj, ki so se dogajale na trboveljskem centru za socialno delo pod vodstvom poslanke SMC Irene Grošelj Košnik.  Na čelu centra sedela med letoma 1990 in 2014.

Na ljubljanskem državnem tožilstvu so nam prejem ovadbe zaradi več kaznivih dejanj potrdili. Vodja ljubljanskega tožilstva Tamara Gregorčič nam je pojasnila, da so zadevo po prejemu ovadbe poslali v dopolnitev na policijo, a želene dopolnitve še niso prejeli.

Poleg poslanke Grošelj Košnik sta nepravilnosti obdolženi še nekdanja računovodkinja Nataša Perme Guzej in nekdanja vršilke dolžnosti direktorice Nataša Pavlovič, ki je bila v času direktorovanja Košnikove njena nadzornica, nato pa jo je nasledila na čelu centra.

Že revizija pokazala na več nepravilnosti

Na nepravilnosti na centru za socialno delo je opozoril ob prevzemu poslov zdajšnji direktor CSD Rok Zupanc, ki je podal ovadbo zoper neznanega storilca zaradi suma ponarejanja listin oziroma bilanc poslovanja. Da so se pod vodstvom Grošelj Košnikove dogajale nepravilnosti, je kasneje pokazala tudi izredna revizija, ki jo je pred enim letom odredilo ministrstvo za delo.

Zaradi zahteve Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani nam dokumentacije, ki razkriva nepravilnosti, z ministrstva za delo niso želeli posredovati, saj naj bi ta skupaj z drugimi zbranimi podatki tožilstvu služila kot podlaga za odločitev, ali bodo predkazenskemu postopku sledile naslednje faze kazenskega postopka. Z razkritjem dokumentacije bi po mnenju tožilstva lahko škodili ali otežili dokazovanje kazenske odgovornosti osumljenca.

Zahtevo po dostopu informacije javnega značaja je lani oktobra zavrnila tudi informacijska pooblaščenka.

Iz javnih pojasnil ministrstva za delo pred enim letom pa izhaja, da so sporni trije krediti, za nobenega ministrstvo ni dalo mnenja in niti ni soglašalo ministrstvo za finance. Prav tako naj bi prihajajo tudi do štirimesečnih zamikov pri plačevanju prispevkov za socialno varnost za 12 delavcev zaposlenih na centru za socialno varnost. Zaznali pa so tudi sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja uradnih listin.

SMC poslanko pokril, po ovadbi še brez komentarja

Za komentar glede kazenske ovadbe zoper poslanko Grošelj Košnik kot tudi v stranki SMC včeraj niso bili dosegljivi.

A stranka SMC je doslej svojo poslanko še vedno zaščitila, češ da postopki ne tečejo zoper njo, ampak neznano osebo.

Z rednejšim poročanjem in posebno komisijo nad nepravilnosti

Zaradi razkritja v Trbobljah pa so se tudi ostali centri za socialno delo znašli pod večjim drobnogledom. Ministrica Anja Kopač Mrak je ob razkritju izredne revizije v Trbovljah naročila izredne revizije finančnega poslovanja še nad 12 centri za socialno delo.

Ti morajo tudi sami opravljati zunanje revizije vsake tri leta, a kaj ko z njihovimi izsledki in posledično nepravilnostmi doslej na ministrstvu sploh niso bili seznanjeni. Po novem si na ministrstvu želijo videti z odkritimi nepravilnostmi. Revizorska služba pa je nekatere centre okrcala zaradi njihovega blagajniškega poslovanja in plačil v funkcionalni obliki - plačevanje računov v imenu in na račun stranke.

V tem mesecu pa je vlada na zahtevo računskega sodišča potrdila tudi oblikovanje komisije, ki naj bi bdela nad delovanjem centrov. Sestavljali naj bi jo strokovnjaki s področja socialnega dela in zakonodaje o splošnih upravnih postopkih. Nadzor pa naj bi strokovnjaki izvajali na naključno izbranih centrih.

"Prva oblika nadzora se bo izvedla že na obstoječi organizaciji centrov, v naslednjih letih pa se bo načrt prilagodil novemu sistemu, kot je predvideno v načrtu reorganizacije," nam je pojasnil predstavnik ministrstva za delo Gregor Resman, ki je izpostavil, da naj bi prvi nadzor komisija opravila že letos.

barbara.erzen@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • miki1234 07:00 22.marec 2017.

    spodnjim komentarjem... prebudite se. vsi so isti paraziti družbe. levi, desni, črni, rdeči... vsi samo lažejo in kradejo...

  • Avatar Mirč Sla
    Mirč Sla 21:29 21.marec 2017.

    SMC. nikoli več ... niso vredni zaupanja

  • Janez_53 13:04 21.marec 2017.

    Ne vem, kaj bi rad povedal. Še vedno trdim, da vse stranke nameščajo svoje kadre kjer je le možno! Nekatere imajo dobrega kadra več, druge manj. Nekatere pri izbiri upoštevajo tudi strokovnost, nekatere lojalnost. Zelo redke pa tudi moralne in ...prikaži več etične kvalitete kandidatov. Tu pa me je Cerar neverjetno razočaral, čeprav sem naivno mislil, da bo stvari vseeno malce bolj pošteno uredil. Tako kot je obljubljal.