Slovenija
7219 ogledov

Policija opozarja počitnikarje: V zadnjih dneh smo imeli kar osem primerov!

Rafting, Soča, Nomis Hydromania
Če opazite kaj sumljivega, obvestite policijo.

Novogoriški policisti v zadnjih tednih oz. v mesecu juniju letošnjega leta, predvsem po naseljih v Zgornjem Posočju, v Goriških Brdih in na Goriškem obravnavali več vlomov (osem) v osebna vozila. 

"Storilci so v avtomobile vlamljali z razbitjem stekla in iz notranjosti vozil kradli predvsem gotovino, bančne kartice, osebne  dokumente in druge vrednejše predmete (prenosni računalnik, mobilni telefoni, športna oblačila itd.)," razlaga Dean Božnik s PU Nova Gorica.

Večina vlomov v parkirana osebna vozila (med njimi so bila tudi tuja vozila) so bila izvršena v popoldanskih urah, v enem primeru je storilec vlomil v kovček na motornem kolesu v škodo avstrijskega državljana.

Policisti in kriminalisti vse primere vlomov intenzivno preiskujejo in dodatno zbirajo obvestila z namenom izsleditve storilcev teh kaznivih dejanj. 

"Pri tem ponovno opozarjamo, da je marsikatero od tovrstnih premoženjskih kaznivih dejanj mogoče preprečiti z upoštevanjem osnovnih zaščitnih ukrepov," poudarja Božnik. "Na samozaščitno ravnanje namreč ne smemo pozabiti niti takrat, ko smo na npr. na dopustu v novem okolju, kjer nas ne poznajo oz. v krajih, kjer se giblje in zadržuje veliko ljudi (parkirišča ob rekah, izhodiščih za izlete v gore, ogledi  lokalnih znamenitosti, muzejih ipd)."

Policija opozarja vse občane in občanke na upoštevanje osnovnih samozaščitnih ukrepov in svetujemo, da v osebnih avtomobilih ne puščate vrednejših predmetov na vidnih  mestih (npr. na sedežih, policah ali na drugih vidnih mestih). "Prav tako vrednejši predmeti  (denar, bančne kartice, zlatnina…) ne sodijo v predale  vozil," pravijo pri Policiji. "Ko zapuščate vozilo, je treba zakleniti vozilo, prtljažnik in  pokrov  posode za gorivo in vključiti alarmno napravo. Če opazite sledi vloma  ali  tatvin v motorno vozilo to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na intervencijsko številko policije 113 ali anonimni telefon  policije  080  1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemajte ali  premikajte zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vaša varnost je najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti sami, zlasti če je  fizično močnejši ali celo oborožen."

Svetujejo, da v primeru vloma takoj pokličete Policijo, preventivne nasvete pa lahko preberete na tej povezavi. "Prav tako pozivamo, da več pozornosti namenijo tudi morebitnemu zaznavanju sumljivih oseb in vozil po vaseh oz. v stanovanjskih soseskah večjih mest," opozarja Božnik. "Tovrstne informacije lahko krajani sporočijo policistom najbližje policijske postaje oz. pokličejo na zgoraj navedene številke Policije. Prav tako  lahko  policistom  pomagate  pri izsleditvi storilca tudi tako, da si poskušate  zapomniti  čim  več  podatkov  o storilcu: izgled storilca, smer bega, prevozno sredstvo, s katerim se je odpeljal ..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • bogdan76 18:27 02.julij 2021.

    Drug problem je ker čega dobiš pri kraji ga nesmeš namazat z leskovo žavbo ali vejo tudi lopovi daso zaščiteni g. Prelesnik.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:12 02.julij 2021.

    Tudi roparji so imeli sušno obdobje. Je treba dobiček noter prinest. ;)

  • rd2dmk2 17:35 02.julij 2021.

    najprej naj povedo kje so ti lastniki vlomov parkirali ? no dejte povedat !. v divjini, tam kjer se parkirat ne sme. naj parkirajo tam kjer se parkirat sme oziroma, celo tam kjer so plačljiva parkirišča z redarji pa do ...prikaži več tega ne pride. in policaji raje malo lovite in kaznujte tujce, ki mislijo da lahko parkirajo kjer koli jim paše , pa makar na pravkar pokošenem travniku, kjer trava še niti seno ni postala.