Slovenija
43207 ogledov

Policijska ura ukinjena, odločeno tudi o maskah

Janez Poklukar, minister za zdravje Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Prihodnji teden bo za celotno državo razglasena rdeča faza, teden kasneje pa se bodo ukrepi sproščali ali zaostrovali po novem semaforju.

"Nočne omejitve gibanja ni več, kar pa ne pomeni, da v rdeči fazi ne velja omejitev zbiranja ljudi," je na novinarski konferenci vlade sporočil minister za zdravje Janez Poklukar

Prihodnji teden vsa država v rdečem, nato sproščanje po regijah glede na semafor

Glede na naraščanje števila okužb bo država prihodnji teden v celoti v rdeči fazi, zato je vlada pripravila odloke, ki se uveljavljajo po rdeči fazi in začnejo veljati v ponedeljek. "To je treba storiti tudi zato, da stremo ta efekt snežene kepe in omogočimo čim hitreje preiti v plato ter nato na descendentni del krivulje same epidemije," pravi Poklukar.

Teden dni kasneje bodo sledili ukrepi sproščanja ali zaostrovanja po regijah, je povedal Poklukar. Vlada je sicer pripravila nov semafor sproščanja ukrepov, ki se bistveno razlikuje od starega. 

Črna faza: Prva triada bo v šolah

Za črno fazo, ko je tedensko povprečje okužb večje od 1350, bo tako veljalo, da bo v omejenem obsegu deloval potniški promet, odprti bodo vrtci in šole za prvo triado ter šole za otroke s posebnimi potrebami. Študentje bodo imeli laboratorijske vaje na fakultetah, potekali bodo treningi za vrhunske športnike in brezkontaktne športne aktivnosti na prostem in indivudualna vadba za družinske člane. 

V črni fazi velja nočna prepoved gibanja, ki se ukine, ko regija preide v rdečo fazo, ko je okužb manj kot 1350 in hospitaliziranih manj kot 1200. 

V rdeči fazi ni več policijske ure

V rdeči fazi bodo vrtci in šole odprte, srednje šole po modelu C, s tem, da bodo dijaki čettrih letnikov pouk obiskovali redno. V rdeči fazi ne bo več policijske ure, bo pa omejitev zbiranja ljudi. Na fakultetah bodo potekali izpiti in seminarji do deset ljudi, odpirajo se knjižnice, muzeji in galerije. Omogočena je brezkontaktna športna aktivnost v skupini do deset ljudi, odpirajo se nekatere servisne storitve, trgovine, dijaški domovi, glasbene šole in izvedba baleta ter drugih plesnih aktivnosti. 

S ponedeljkom se odpirajo smučišča pod pogoji, kot so veljali pred lockdownom. Omejitev gibanja na regije v rdeči fazi ostaja. 


 | Avtor: Vlada RS Vlada RS

V oranžni fazi se odprejo terase gostinskih lokalov

V oranžni fazi bo dovoljeno zbiranje do 10 ljudi, začne se omejen pouk na fakultetah. Odprejo se vse trgovine in terase in vrtovi gostinskih lokalov, ukrep, ki je bil po prejšnjem semaforju v rumeni fazi. "Verjamemo, da bodo nekatere regije v to fazo prišle zelo kmalu," pravi Poklukar. Z oranžno fazo se sprošča omejitev gibanja po regijah. 

Rumena faza: sproščanje turizma

V rumeni fazi, ko število okužb pade pod 600, se sprostijo turistične namestitve v skladu z navodili NIJZ. Srednje šole in fakultete začnejo delovati brez omejitev. 

Zelena faza

V zeleni fazi še vedno ne smejo delovati bari in diskoteke, druge omejitve so odpravljenje, veljajo splošni higijenski ukrepi. 

"Apeliram na vse, če imate minimalne znake prehladnih obolenj, da se odločite za testiranje in ostanite doma, o pozitivnem testu obvestite kontakte. To pomembno vpliva na to, da se širjenje virusa zaustavi. Poskušamo doseči, da bodo otroci in dijaki šolsko leto dokončali v šolskih klopeh, da se bodo lahko vrnili tudi študenti, poskušamo se približati željam gospodarstva, gostinstva, trgovin in turizma. Upamo, da se bo situacija čimprej umirila. Vemo, da nam cepljenje omogoča najhitrejše in največje korake, da se epidemija ustavi, vse, ki imate možnost, da se cepite, pozivam, da se udeležite cepljenja," pravi vodja strokovne skupine Mateja Logar. 

Maske na prostem obvezne, ko ni mogoče zagotoviti razdalje

Vlada je epidemijo podaljšala še za 30 dni, maske ostajajo obvezne v zaprtih prostorih, na odprtem pa samo, ko ni moč zagotoviti ustrezne razdalje. "Nekaj stvari smo se v tem letu že naučili, veliko še ne vemo. Vemo nekaj več, kaj je varno, kaj so prakse, ki niso dobre, vemo, da je potrebno upoštevati ukrepe, samo tako lahko dosežemo, da se krivulja zravna in se spusti," je povedala vodja strokovne skupine Mateja Logar. 

Poklukar je spomnil še na dogajanje po Sloveniji, ko nekateri, računajoč na bonitete, ki veljajo za prebolevnike, skušajo načrtno zboleti za covidom. "To ni primerno, ni etično, še najmanj pa solidarno, apeliram na vsem, da se takih dejanj izogibajo, ko bo cepiva dovolj za vse, bomo vsi precepljeni in teh alinej iz bonitet ne bo," pravi Poklukar. 

Meje ponovno odprte

Po odločitvi Ustavnega sodišča, ki je zadržalo prepoved potovanj v države iz rdečega seznama, v veljavo stopijo ukrepi na meji, ki so veljali pred tem ukrepom. Za prestop meje je tako potreben PCR test, ki je opravljen v državah EU. Strokovna skupina predlaga, da se uvede sistem, ko bi se ljudje, ki se vračajo, na meji napotili v karanteno, ki se bo lahko prekinila s PCR testom.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 19
  • Avatar MS
    MS 15:28 10.april 2021.

    Janševa vlada sedanji pandemiji ni kos čeprav je virus corone vsaj 10x manj virulenten kot virus črnih koz ki so ga z strogo karanteno in obveznim cepljenjem 18.000.000 leta 1972 v bivši Jugi odpravili v pičlih treh tednih! Odpiranje pa ...prikaži več zapiranje pa spet odpiranje....itd .... pa še katastrofalen informacijski kaos... vse to so igrice nekompetentih laikov ki problema ne bojo nikoli rešili! Čas je za odhod!!!

  • Avatar Leon
    Leon 09:32 10.april 2021.

    Policijska ura ukinjena, odločeno tudi o maskah....kdaj boste začeli z zdravljenjem slovenskega pacienta ?

  • sam1 08:31 10.april 2021.

    A bi sedaj končno tudi nekdo,ki je policijsko uro uvedel stopil pred kamere, in povedal,kakšne pozitivne učinke je ta ukrep imel in zakaj je bil uveden,ker je bil prej škodljiv kot kaj drugega.....