Slovenija
2294 ogledov

Policisti zaostrujejo stavko, tukaj bodo udarili

Policisti Anže Petkovšek
Policisti napovedujejo zaostrovanje stavkovnih aktivnosti še v tem tednu, če jim vlada ne bo prisluhnila.

Policisti so danes zjutraj začeli z zaostrovanjem posameznih stavkovnih aktivnosti. Začeli so izvajati temeljite preglede pri vstopu tovornih vozil v državo na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. "Po do zdaj znanih podatkih je nastal daljši zastoj iz smeri Zagreba in proti meji s Hrvaško. Podobno je trenutno tudi na mejnem prehodu Gruškovje," je zbranim na mejnem prehodu Obrežje dejal vodja pogajalske skupine policijskega stavkovnega odbora in predsednik PSS, Radivoj Uroševič. 

Po besedah Uroševiča so bili razlogi za zaostritev stavke predstavljeni že v petek. "Do danes nismo prejeli niti vabila niti konkretnega protipredloga na naše stavkovne zahteve, zato bomo nadaljevali s podobnimi zaostritvami tudi na drugih lokacijah," je bil jasen Uroševič. Generalni sekretar SPS Sebastjan Korošec pa je dejal, da lahko v primeru, da se zadeve ne premaknejo z mrtve točke, zaostritve pričakujemo še v tem tednu. 

Policisti poudarjajo, da so bili zavrnjeni v vseh ključnih stavkovnih zahtevah. "V pogajanjih do zdaj nismo dosegli še ničesar. Uspelo nam je razložiti naše stavkovne zahteve vladni pogajalski skupini. Do zdaj so vsi razumeli stavkovne zahteve, celo mednarodna javnost pozna zahteve obeh policijskih sindikatov, razen očitno vladana pogajalska skupina, ki ne najde konkretnih rešitev in odgovorov na naše zahteve. Pričakujemo, da bomo v tem tednu prejeli odziv," je dodal Uroševič. 

Vlada bo danes predvidoma nadaljevala pogovore z zdravstvenima sindikatoma ter sindikati javnega sektorja pod vodstvom Jakoba Počivavška. 

obrežje | Avtor: Nada Černik Cvetonovski Nada Černik Cvetonovski

Ukrepov ne bodo razkrivali vnaprej

Korošec o tem, po kakšnih ukrepih bodo posegli v nadaljevanju zaostrovanja, ni želel razglabljati. "Če bomo že vnaprej razkrili ukrepe, se nam bodo organizacijsko prilagodili, s čimer naš namen ne bo dosežen," je obrazložil Korošec. "Vladi sporočamo, naj se usedejo z nami in nehajo rožice saditi." 

Kot sta predstavnika policijskih sindikatov pojasnila, so od vlade do zdaj prejeli le obvestilo, naj si za danes popoldne rezervirajo čas za morebitna stavkovna pogajanja. "Vabilo je bilo poslano vsem sindikatom, iz njega pa ni jasne ne, kdo je vabljen, še manj pa, da smo vabljeni mi oziroma, da gre za razčiščevanje oziroma pogajanja o naših stavkovnih zahtevah." Na neke splošne pogovore o ekonomsko-socialni klimi policijska sindikata ne pristajata več. 

Policisti Stavka Slovenija Policistom je prekipelo: V ponedeljek začnejo z ukrepi, nato še stopnjevanje

Vodstvo policije poziva k čimprejšnjemu dogovoru

Vodstvo policije poziva pogoajalce na obeh straneh, da "z največjo mero konstruktivnosti pristopijo k nadaljevanju pogajanj, s ciljem čim prejšnjega oblikovanja sprejemljivega kompromisnega predloga, da bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo". Poudarili so, da je visoka stopnja varnosti vredmota, ki jo je treba negovati in zaradi katere ne sme priti do poslabšanja razmer zaradi nerešenih vprašanj. 

Vodstvo policije podpira zahteve sindikatov za boljše vrednotenje policijskega dela. "Le z vzpostavijo ustreznega plačila tega poklica bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli," še sporoča vodstvo policije.

Denar Varčevalni ukrepi Slovenija "Ker smo kos pogače dali enim, ga moramo drugim rezati"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • ode 07:59 20.november 2018.

    Ker so državni uslužbenci "lahko delajo, kar hočejo". Končno se je nekdo spomnil delovno štrajkati, se pravi, delati neprekinjeno do smrti, če bo treba. Vsekakor bolje za državo, kot bi gladovno stavkali in se (skrivaj) nažirali.

  • Spark 06:46 20.november 2018.

    Očitno je v "sodobni" Sloveniji za policaje stavka postala tržna niša, ko z delom izsiljujejo za višje plače. Stavka sicer pomeni prenehanje dela za določen čas, vendar ne v policiji. Delavci, ki med stavko delajo pa so stavkokazi. Torej, upravičeno ...prikaži več sklepamo, da svoje delo dosledno opravljajo le med stavko. Kdo bi to razumel !

  • miki1234 14:09 19.november 2018.

    obvezno je treba urediti, da stavke JU niso plačane, pa da se jim vzame dopust za takšne dneve. bo situacija takoj rešena...