Šport
94 ogledov

Cesc našel strelivo: Italija zadržala Špance

Španija Italija Gdansk Euro 2012 navijači
1/30
EPA
Branilka naslova Španija je na živahni tekmi v Gdansku z remijem proti Italiji začela svojo pot proti tretji zaporedni zmagi na velikih turnirjih (1:1). Azzurri so kljub nenogometnim težavam pred začetkom turnirja prikazali zelo vzpodbudno predstavo, presenetljivo zmago pa jim je z izenačujočim golom "ukradel" Cesc Fàbregas .

Prvih deset minut tekme v Gdansku je minilo brez večjih razburjenj. Italijani so s tremi branilci, osrednjega je igral kar vezist Daniele De Rossi, zgostili sredino igrišča in Špance, ki so tekmo začeli brez klasičnega napadalca, držali daleč od svojih vrat. Prvi strel na gol je šele v deveti minuti sprožil David Silva, ki je z roba kazenskega prostora meril visoko preko gola.

Veliko bolj nevarno je bilo dve minuti kasneje, ko je Mario Balotelli storil napako na španski polovici in začel protinapad Špancev, Silva pa je po podaji Cesca Fàbregasa streljal mnogo preslabo za Gianluigija Buffona. Dlani Ikerja Casillasa je prvi ogrel Andrea Pirlo s prostim strelom z roba kazenskega prostora, a je bil madridski kapetan na mestu.

Italijani so se zadetku približali tudi v 23. minuti, ko si je Antonio Cassano po globinski podaji pripravil strel na desni strani kazenskega prostora, a se je žoga nenevarno skotalila mimo daljše Casillasove vratnice. Nekdanji klubski soigralec je španskemu vratarju spet zapretil deset minut kasneje, ko je preigraval po kazenskem prostoru in sprožil točno v dobro postavljenega čuvaja mreže.

Sveti Iker vedno na pravem mestu

Dobro postavljanje je Casillasa rešilo tudi v enem naslednjih napadov, ko je z dobrih 20 metrov izvrstno streljal Claudio Marchisio, španska številka ena pa je ukrotila njegov poskus. Po nizu majhnih prekrškov je svoj obvezni rumeni karton v 37. minuti dobil še Balotelli, ko je zrušil prodirajočega Jordija Albo.

Povsem nenevarni Španci so po dolgem času v priložnost prišli po akciji Silve in Fàbregasa, a je poskus katalonskega vezista v kazenskem prostoru dobro blokiral Giorgio Chiellini. Veliko lepša priložnost se je minuto pred koncem rednega dela ponudila Andrésu Iniesti, ko je po globinski žogi ušel branilcem, s polvolejem pa streljal preko Buffonovih vrat.

Ob izteku 45. minute je sam pred vrati ostal Thiago Motta, ki ga je z izvrstno podajo s strani našel Cassano, strel italijanskega Brazilca z glavo pa je Casillas z novim brezhibnim posredovanjem odbil.

Xavi Fabregas Španija Italija Gdansk Euro 2012 | Avtor: EPA EPA
Drugi polčas se je začel z močnejšo špansko ofenzivo. Najprej je Buffona s strelom z roba kazenskega prostora pretegnil Fàbregas, Iniesta pa je po prodoru z levico iz težkega položaja streljal za las mimo njegove daljše vratnice. Veliko sreče so imeli Španci v 53. minuti, ko je Balotelli ob robu igrišča ukradel žogo Sergiu Ramosu in stekel sam proti Casillasu, na koncu pa preveč okleval in zapravil priložnost, Ramos pa se je odkupil z izvrstnim startom.

Stari mojster ostaja mojster

Po vsej verjetnosti v izogib nepotrebni izključitvi je italijanski selektor Cesare Prandelli sicer precej "pridnega" Balotellija v 56. minuti zamenjal z legendarnim Udinesejevim strelcem Antoniom Di Natalejem. Poteza se je Prandelliju obrestovala že v eni naslednjih akcij, ko je po slastni globinski podaji Pirla Di Natale stekel sam pred Casillasa in ga z mojstrskim strelom ob vratnici matiral za velikih 1:0.

Rajanje v taboru modrih ni trajalo dolgo, saj je Špancem hitro uspelo izenačiti s praktično prvo uspešno akcijo skozi italijansko sredino. Silva je med branilci mojstrsko našel vtekajočega Fàbregasa, ki je premagal Buffona in poravnal izid. To je bil tudi zadnji Silvin doprinos k tekmi, saj ga je Vicente del Bosque zamenjal s Jesúsom Navasom, Prandelli pa je namesto Cassana v igro poslal Sebastiana Giovinca.

Del Bosque je pravega napadalca v igro poslal šele v 74. minuti, ko je strelca Fabregasa zamenjal Fernando Torres. Chelseajev milijonar je že v svoji prvi akciji ušel italijanskim branilcem, s hitrim izletom pa ga je po neuspešnem preigravanju še pred strelom uspel ustaviti Buffon.

"Devetka" blizu hitremu golu

Nevarno je bilo tudi na drugi strani, saj je po podaji rezervista Giovinca žoga preletela Ramosa in našla samega Di Nataleja, ki je v padcu z volejem streljal mimo daljše Casillasove vratnice. Torres, ki je nekaj sekund prej zaradi udarca s komolcem v obraz De Rossija srečno prejel le rumeni karton, je imel pet minut pred koncem veliko priložnost za zmagoviti gol.

Po pobegu branilcem je ob Buffonu, ki je bil daleč iz svojih vrat, z roba kazenskega prostora streljal čez prečko, potem ko se mu je povsem sam na desnem boku odkrival tudi Navas. Zlata priložnost se je dve minuti pred koncem rednega dela ponudila Marchisiju, ki je preigral polovico španske obrambe, na koncu pa s s redine kazenskega prostora streljal točno v Casillasa.

Globoko v sodnikovem podaljšku je s strelom od daleč poskusil še Xabi Alonso, a ni meril natančno.

Xavi: "Igrišče nam je škodilo"

"Zaslužili smo si več, predvsem v drugem polčasu, v katerem smo prišli do več priložnosti. Fernando Torres je imel eno lepo, a je ni izkoristil. Zaslužili smo si zmago. Igrišče nam je močno škodovalo, to je bilo za nas 'smrtno', bolj kot to, da smo igrali z ali brez napadalca. Videli smo dobro Španijo, vse je odvisno od nas in moramo zmagati na preostalih dveh tekmah," je po tekmi dejal Xavi.

"Odigrali smo dobro tekmo. Cassano in Balotelli sta storila tisto, kar sem od njiju zahteval. Morda bi morali bolje ravnati po tem, ko smo prišli v vodstvo, ampak glede na poraz z 0:3 proti Rusiji (na zadnji prijateljski tekmi, op. a.) smo se izboljšali fizično in psihično, prenovljeni smo. To je Italija," je bil zadovoljen italijanski selektor Prandelli.

EP v nogometu, skupina C, prvi tekmi:

Španija : Italija 1:1 (0:0) (Gdansk)
Fàbregas (64); Di Natale (60)

Postavi

Španija: Casillas; Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba; Busquets, Xabi Alonso, Xavi; Iniesta, Silva (od 65. Navas), Fàbregas (od 74. Torres). Na klopi: Reina, Valdés; Martínez, Albiol, Juanfran, Cazorla, Torres, Navas, Mata, Llorente, Pedro, Negredo.

Italija: Buffon; Bonucci, De Rossi, Chiellini; Maggio, Pirlo, Motta (od 90. Nocerino), Marchisio, Giaccherini; Balotelli (od 56. Di Natale), Cassano (od 65. Giovinco). Na klopi: Sirigu, De Sanctis; Barzagli, Ogbonna, Abate, Giovinco, Montolivo, Nocerino, Borini, Di Natale, Diamanti.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Irska : Hrvaška 1:3 (1:2) (Poznan)
St. Ledger (19); Mandžukić (3), Jelavić (43), Given (48/a.g.)

Komentarjev 3
  • Bethesda 22:31 10.junij 2012.

    Kaj pa Torres dela v reprezentanci? Verjetno zaradi par smrkl, ker zaradi letošnje forme zagotovo ne.

  • juventus1897 17:54 10.junij 2012.

    Hvala za popravek

  • juventus1897 17:22 10.junij 2012.

    V prvi postavi Giaccherini... Na klopi prav tako ????