Slovenija
4128 ogledov

Polovica slovenskih osnovnošolcev iz zadnjega triletja že doživela to

Slovenija, mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina. Saša Despot
Obeležujemo dan varne rabe interneta, ki je letos namenjen opozarjanju na spletno nasilje, s katerim se vse pogosteje srečujejo predvsem mladostniki.

Da bi opozorili mladostnike, učitelje in starše na perečo problematiko, potekajo številne ozaveščevalne aktivnosti. V socialnem podjetju Simbioza Genesis opažajo, da je ob številčnosti komunikacijskih kanalov in širši digitalizaciji družbe število nevarnosti na spletu v zadnjih letih naraslo, zato se je po njihovih navedbah potrebno zavedati resnosti spletnih napadov in uspešno nasloviti celostno problematiko spletnega nasilja. V ta namen izvajajo številna izobraževanja, ki so v večjem delu posvečena varnostnemu vidiku uporabe spleta in spletnih orodij.

Po podatkih Statističnega urada RS je v letu 2023 digitalne veščine za varno uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij in zaščito podatkov v Sloveniji imela več kot polovica oseb, starih od 16 do 74 let. Delež z vsaj osnovnimi digitalnimi veščinami pa je bil največji med mladimi, starimi od 16 do 24 let, in je znašal 73 odstotkov.

Spletno nasilje izkusilo 60 odstotkov srednješolcev

Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje v okviru Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in koordinira aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta v Sloveniji, sicer ugotavljajo, da je spletno nasilje doživela že polovica slovenskih osnovnošolcev zadnjega triletja in 60 odstotkov srednješolcev. Šole in druge organizacije zato spodbujajo, da v mesecu februarju organizirajo svoj dogodek, ki obravnava problematiko varne in odgovorne rabe interneta ter mobilnih naprav.

Objavili so tudi dva ozaveščevalna videa na temo spletnega nasilja, s katerima nagovarjajo mladostnike, da ustrezno ukrepajo, če so priča spletnemu nasilju. Ob tem svetujejo, da lahko na družabnih omrežjih nasilne komentarje in posameznike prijavijo. Če gre za hujše oblike nasilja, je treba o tem obvestiti odrasle, lahko učitelje v šoli ali starše. V primeru kaznivega dejanja, kot je deljenje intimnih fotografij mladoletnih oseb, izsiljevanje, grožnje, pa je treba obvestiti tudi policijo. Pripravili pa so tudi priročnik za šole o spletnem nasilju, ki ga bodo predstavili šolskim delavcem na konferenci ob izidu 14. februarja.

Tudi pri policiji želijo z različnimi preventivnimi aktivnostmi izboljšati ozaveščenost o tej problematiki. Vse, ki pri svojem delu prihajajo v stik z otroki, spodbujajo, da vzpostavijo odprto komunikacijo z njimi, da bodo ti lažje zaupali svoje težave in izkušnje na spletu, in da jih poučijo o varni rabi spleta ter možnih nevarnostih.

Amnesty International ob dnevu varne rabe interneta s kampanjo Očistimo splet uči, kako se zoperstaviti škodljivim stereotipom na podlagi spola, ki prispevajo k spletnemu nasilju nad dekleti in ženskami. Kampanja v okviru evropskega projekta StandByMe2.0 izobražuje o nasilju na podlagi spola.

Dekle hodi po ulici in gleda mobilni telefon | Avtor: Profimedia Profimedia

Praznovanju se je aktivno pridružila tudi Radiotelevizija Slovenija, ki že od 1. februarja s svojimi televizijskimi in radijskimi oddajami ter spletnimi vsebinami opozarja na aktualna in pereča vprašanja v družbi, povezana z uporabo naprav z zasloni in interneta.

Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet. Znotraj nje od leta 2005 deluje tudi Safe.si. V Sloveniji smo dan prvič praznovali leta 2006, kot glavni koordinator za Slovenijo pa so ga na Safe.si razširili na ves februar, ki so ga poimenovali mesec varne rabe interneta.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.