Slovenija
19400 ogledov

Pomembna novost pri plačilih na Hrvaškem

brezstična kartica
1/2
Saša Despot
V drugi polovici aprila se pri plačilih na Hrvaškem in v drugih državah, ki nimajo evra, uveljavlja pomembna novost. Stranke bodo takoj po plačilu s kartico dobile sms sporočilo.

"V skladu z EU Uredbo 2019/518 bomo predvidoma v drugi polovici aprila 2021 s SMS sporočilom po vsaki izvedeni transakciji pričeli imetnike kartic obveščati o pribitku na referenčni tečaj Evropske centralne banke (ECB) pri kartičnih transakcijah na bankomatu ali prodajnem mestu, kjer se izvaja valutna konverzija v katerikoli valuti držav EGP, ki ni euro," so nam pojasnili v NLB.

Tudi stranke NKBM bodo prejele SMS sporočilo takoj po odobritvi transakcije. "SMS sporočilo bo poslano na mobilno številko, ki jo je uporabnik oz. imetnik kartice posredoval za namen obveščanja o plačilnih transakcijah," so nam povedali.

"Na spletni strani banke bomo omogočili vpogled v informativni izračun s kalkulatorjem, v katerega bo stranka vnesla datum, valuto ter znesek transakcije ter tako dobila povratno informacijo o pribitku na referenčni tečaj ECB," so še dodali. Tudi v NKBM bodo stranke začeli brezplačno obveščati v drugi polovici aprila.

V SKB banki so nam pojasnili, da je obveščanje po uredbi obvezno od 19. aprila dalje. "Obveščanje velja za plačila s kreditnimi in debetnimi karticami v primeru pretvorbe valut na bankomatu ali prodajnem mestu."

Ne le EU, tudi Švica, Norveška in Islandija

Banke bodo morale obveščati o pribitkih na referenčni tečaj ECB pri pretvorbi valut pri plačilih v državah EFTA, ne le v EU, kar pomeni, da bo obvestilo poslano tudi po plačilu s švicarskim frankom, norveško krono in islandsko krono. Sicer pa bodo stranke obvestilo prejele po plačilu z naslednjimi valutami: bolgarski lev, hrvaška kuna, češka krona, danska krona, madžarski forint, poljski zlot, romunski lev in švedska krona.

O spremembi je banka Unicredit že obvestila stranke in pojasnila, da "bo vsak imetnik plačilne kartice (debetne ali z odloženim plačilom) po opravljeni transakciji v zgoraj navedeni valuti na bankomatu ali prodajnem mestu prejel SMS sporočilo. Sporočilo z informacijo o morebitnih nadomestilih in pribitkih na referenčni valutni tečaj ECB bo poslano na telefonsko številko, ki jo je imetnik kartice banki posredoval za namen obveščanja o plačilnih transakcijah." Informacije o morebitnih nadomestilih in pribitkih na referenčni tečaj bodo objavljene tudi na spletni strani.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • JZekspert 10:08 12.april 2021.

    To so ne tako prikriti koraki k vedno večjemu nadzoru, ne vidite, kaj je smisel vseh teh ukrepov? Spomniti moram, ker večina ni pozorna, da je naš 'vrli' NIJAZ priporočal plačila s karticami, ne več z bankovci, da banke posiljujejo ...prikaži več (tudi NLB kakopak) vedno bolj s plačili preko telefona, telebanke niso več možne preko računalnikov - smisel: vedno večji nadzor nad vami. Ko bo e-denar obvezen, ga bodo imeli le še ubogljivi = kitajski sistem digitalne diktature!

  • MK 08:25 12.april 2021.

    to bo fajn v krajih kot npr. Dubaiu, kjer boš zaradi teh sms-jev nabil telefonski račun