Slovenija
11 ogledov

Poplave lahko 
odplavijo župane

Manca Borko (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Verjetno bodo najbolj prizadeti v poplavah svoj volilni glas oddajali tudi na podlagi protipoplavnih ukrepov v prejšnjem mandatu.

Tri tedne pred lokalnimi volitvami je po najobsežnejših poplavah do zdaj smiselno vprašanje, koliko županov in občinskih svetnikov bo odnesla voda in kolikim bo morda podaljšala status v nov mandat.

Vsi vemo, da je po toči zvoniti prepozno in da je, ko že zatulijo sirene za visoko vodo, vsak protipoplavni ukrep le še zmanjševanje nastajajoče škode. To bodo začeli na objektih, infrastrukturi in v volilnih projekcijah oziroma mnenju ljudi ocenjevati, potem ko bo voda odtekla. Dve desni stranki sta v Ljubljani že v soboto pristavili svoj lonček in opozorili, da so ljubljanske poplave posledica neučinkovitega protipoplavnega ukrepanja zdajšnje mestne uprave in župana. Ta pa je odgovornost že zvalil na sosednji občini. Ena od teh strank je naivno zapisala, da njeno sporočilo ni predvolilno. Ampak vsak dogodek in vsak odziv nanj je v tem trenutku – berite dobesedno – pred volitvami. Temu se ni mogoče izogniti in tudi temu ne, da bodo Slovenci delo svojih županov in občinskih svetov v tem mandatu, preden bodo na volitvah karkoli obkrožili, ocenjevali tudi po odzivih dolgo pred poplavami ter med njimi po njih. Marsikatero vodo bi se verjetno dalo pravočasno preusmeriti. Pa ne v petek, ampak leta ali mesece prej. Takrat ko ni nihče resno računal na to, da se bodo poplave v takem obsegu zares zgodile.

Nenazadnje, na koncu nas v taki nesreči bolj zanima lasten prag kot sosedov. In to veliko bolj, kot nas zanima prag novega stadiona.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.