Slovenija
339 ogledov

Porast okužb v DSO-jih skušajo zajeziti s hitrimi testi

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Očitno v domovih za starejše s pomočjo antigenskih testov odkrijejo veliko okužb, vse pozitivne pa pošiljajo še na testiranje s PCR testi.

Največji porast okužb med stanovalci domov za starejše so včeraj zabeležili v Domu starejših Ljubljana Moste Polje (49), DSO Krško (30), Domu starejših občanov Maribor (28), DSO Ilirska Bistrica (23), DSO Idrija (enota Idrija 23 in enota Marof 17), DEOS Centru starejših občanov Medvode (11) in CSO Ormož (13), je na tiskovni konferenci vlade povedal Jelko Kacin.

V domovih za starejše je tako na novo ozdravljenih 133 stanovalcev, na novo okuženih pa 271, je dodal. Težave imajo tudi z zaposlenimi, med katerimi je na novo okuženih 81, na novo ozdravljenih pa 64 zaposlenih.

Okuženi v skoraj vseh domovih

Irena Vincek, direktorica DEOS centrov za starejše, ki jih je po državi 8, je povedala, da so v svojih enotah okužbe dokaj uspešno zajezili, z doslednim spoštovanjem vseh ukrepov, organizacijo sive in rdeče cone ter zdaj tudi s pomočjo hitrih antigenskih testov. 

"Veliko smo vložili tudi v izobraževanje zaposlenih, vire, zaposlene in zaščitno opremo pa po potrebi selimo med domovi," je dejala.

A brez okuženih stanovalcev so le v centru Topolščica, najslabše razmere pa so v enoti v Cerknici.

S pomočjo antigenskih testov zdaj prihranijo veliko časa, vse tiste, ki so na njem pozitivni, pa pošljejo še na PCR testiranje.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Ender3 15:57 03.december 2020.

    Huda odločitev in voda na mlin tistim, ki bodo ob tem zopet zaslužili. Še celo kratki rok so jim postavili, da bi na hitro potrdili svojega izbranca. Minister Gantar, kako je kaj s stanjem korupcije v zdravstvu...kot je pričakovati nič ...prikaži več novega? Za DSO pa velja, da so bili nezaščiteni in sedaj gasiti, je malce kasno. Vsaka smrt, je več kot preveč in vsi gremo, po tej poti.

  • Avatar ovca
    ovca 08:40 03.december 2020.

    "Porast okužb v DSO-jih skušajo zajeziti s hitrimi testi"-citirano. Očitno ja, ravno tako, kot se požar gasi z bencinom....

  • cioreapor 17:53 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks