Slovenija
28 ogledov

Posel pada, povišice ni

Gradbišče Saša Despot
Vrednost gradbenih del za pet odstotkov nižja kot lani; povprečna plača realno dol za 2,5 odstotka.

Vsesplošnemu upadu ekonomskih pokazateljev v zadnjem obdobju sta se včeraj pridružila še dva. Vrednost gradbenih del, opravljenih avgusta letos, je bila za skoraj pet odstotkov nižja od vrednosti teh del avgusta lani, kaže objava Statističnega urada RS. 

V primerjavi s povprečjem leta 2010 pa je omenjena vrednost upadla za slabih 42 odstotkov. Obenem statistični podatki za višino povprečne mesečne bruto plače v prvih osmih mesecih letošnjega leta prav tako izkazujejo upad glede na isto obdobje lani, in sicer za 0,5 odstotka nominalno in 2,5 odstotka realno. Povprečni mesečni zaslužek je sicer v omenjenem obdobju znašal dobrih 1.500 evrov bruto.

Podjetja varčujejo

"Plače se nižajo v sklopu vsesplošnega varčevanja podjetij," pravi Martin Pelicon iz zaposlitvenega portala MojeDelo.com. Dodaja, da zaposleni od delodajalca ne pričakujejo več višanja plače, medtem ko je bilo v preteklosti povsem običajno, da je delavec po dveh letih dela v istem podjetju to zahteval.  Euro Brozič iz Obalne sindikalne organizacije – KS 90 podobno meni, da podjetja vse od leta 2009 zmanjšujejo stimulacijo zaposlenih prek višanja plač, poleg tega v javnem sektorju izvajajo restriktivno plačno politiko. "Ne vem, kam vodi vse to varčevanje, saj je vendar naša ekonomija tako naravnana, da jo spodbuja potrošnja," komentira.

Negotovi čas

"Gospodarska aktivnost se je znižala, večja in srednja gradbena podjetja so šla v stečaj, na trgu pa vladajo zelo negotovi časi," ocenjuje Alen Komič iz agencije ABC nepremičnine. "Ne ve se, za koliko bodo cene še padle, zato je težko preračunati, po kakšni ceni kupovati zemljišče in graditi ter po kakšni potem prodajati. Danes velja ena cena, čez eno leto pa je že pet ali še več odstotkov nižja," razlaga. Dodatno zmedo po njegovih besedah povzroča napoved uvedbe nepremičninskega davka, ki naj bi najbolj prizadel lastnike nepremičnin, ki v njih nimajo prijavljenega prebivališča. "Utegne se zgoditi, da se bodo stanovanja, ki so danes namenjena oddaji, znašla na trgu za prodajo," dodaja.



Komentarjev 2
  • privat 07:49 16.oktober 2013.

    tukaj bi bilo potrebno pregledati vso dokumentacijo in takoj bi se videlo zakaj negre na bolje....ja tako nemore na bolje!

  • privat 07:49 16.oktober 2013.

    tukaj bi bilo potrebno pregledati vso dokumentacijo in takoj bi se videlo zakaj negre na bolje....ja tako nemore na bolje!