Slovenija
37 ogledov

Poslanci podprli zakon o zaščiti Mercatorja

mercator Anže Petkovšek
Državni zbor je pričakovano podprl zakon o zaščiti Mercatorja.

S 47 glasovi za in 20 proti so poslanci sprejel zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, s katerim želi vlada zaščititi Mercator. 

Z zakonom se v družbi sistemskega pomena za državo uvaja dodaten nadzor, je na začetku obravnave povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Zakon omogoča vladi, da v družbo pošlje izrednega člana uprave. Ta bo odgovoren izključno za vodenje poslov z njenim večinskim družbenikom ter z njim povezanimi osebami. Njegova naloga je družbo ščititi pred denarnimi in blagovnimi tokovi v korist večinskega lastnika, ne sme pa se vpletati v redno poslovanje.

Poleg imenovanja izrednega člana uprave zakon obvladujoči družbi, kadar je ta v finančnih težavah, odvzema privilegij dajanja škodljivih navodil svoji hčerinski družbi, ki so v običajnih razmerah dovoljena ob predpostavki, da se bodo posledice tega škodljivega navodila na dolgi rok odpravile. "Nimamo namreč nobenega zagotovila, da bodo sredstva povrnjena na dolgi rok, saj je mama insolventna," je dejal Počivalšek, ki se je izogibal omembi Mercatorja.

V času mandata izrednega člana uprave bodo torej prepovedani posli, kot so dajanje garancij, poroštev, posojil, blagovnih kreditov in podobnega večinskemu družbeniku, je naštel. Prav tako bo prepovedano prevzemanje dolgov od večinskega družbenika v težavah.

Vlada je predlog zakona pripravila po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor, na podlagi katerega lahko sistemsko pomembno podjetje za Hrvaško zaprosi za pomoč države, ta pa tja pošlje izredno upravo. Ne gre sicer za identičen zakon, je poudaril Počivalšek, s hrvaškim se namreč posega v lastniško strukturo Agrokorja, s slovenskim pa se ne posega v lastniško strukturo Mercatorja.

Agrokor, ki je Mercator kupil leta 2014, je zahtevo za imenovanje izredne uprave naslovil na hrvaško vlado v začetku aprila, potem ko je zaradi za šest milijard evrov nagrmadenih dolgov zašel v težave z likvidnostjo, dobavitelji pa so prenehali dobavljati blago njegovi trgovski družbi Konzum.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • privat 20:26 25.april 2017.

    če to ni bil dogovor naših gangsterjev ,da zopet malo pokradejo mercator?? in slučajno zopet podpiramo mercator kot nlb?? Logično je ,ker nimajo več kaj pokrasti.,..in to zopet v povezavi z srbskim kriminalnem lobijem! Pa mimogrede..za kako leto bomo zvedeli ...prikaži veči za to ogromno finančno lukno ,za katero bodo krivi eni..hrvatje ,srbi ali srpi..neulovljivi!!