Slovenija
1789 ogledov

Poslancu Horvatu policija ni storila krivice

Jožef Horvat Saša Despot
Policija je na božični večer obravnavala Horvatovega soimenjaka, poslanec pa je bil v enakem položaju kot vseh drugih 178 od 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji. "Za kakršnekoli zaključke je nujno potrebno poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema upravljavca zbirk podatkov," je poudarila informacijska pooblaščenka.

Največ vpogledov naj bi bilo v času nastajanja nove vlade 

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je pred časom dejal, da naj bi mu policija v času prejšnje vlade sledila, največ vpogledov pa je bilo po njegovih besedah ravno takrat, ko je nastajala nova vlada, konec februarja in v začetku marca.

Sistemskih kršitev ni ugotovila

A kot so danes sporočili javnosti, dosedanje ugotovitve Informacijskega pooblaščenca (IP) ne kažejo sistemskih kršitev pri vpogledovanju policije v osebne podatke politikov. "Pri vpogledu v osebne podatke poslanca Jožefa Horvata na Božični večer kršitev ni bilo, pač pa je bil poslanec Jožef Horvat v povsem enakem položaju kot vseh drugih 178, od skupno 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji," je pojasnila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik.

Prelesnikova je zoper policijo zaradi suma, da naj bi njeni zaposleni nezakonito vpogledovali v osebne podatke politikov, uvedla inšpekcijski nadzor, iz pridobljenih izpisov dnevnikov obdelav osebnih podatkov pa je razvidno kateri zaposleni so obdelovali osebne podatke politikov ter kako. Šlo je za čas med 1. 1. 2019 in 18. 2. 2020. 

Največje število obdelav pri tistih, ki so bili deležni policijskega varovanja

"Osebne podatke 45-ih politikov je obdelovalo 700 zaposlenih na policiji. Eden od zaposlenih je obdeloval osebne podatke sedmih politikov, štirje zaposleni šestih politikov, sedem petih in osem zaposlenih štirih politikov. Ostali zaposleni so večinoma obdelovali podatke enega, redki pa tudi dveh ali treh politikov," je ugotovila informacijska pooblaščenka.

Poleg tega je osebne podatke posameznih politikov obdelovalo tudi več kot 50 različnih zaposlenih (administracija), daleč največje število obdelav pa je bilo v dnevnikih zabeleženih pri osebah, ki so bile deležne policijskega varovanja in sicer z vnašanjem podatkov v evidence, kar pomeni zakonito obdelavo. "Pri takem vnašanju podatkov se v policijske in druge evidence sploh ne vpogleduje, sama obdelava (vnos) pa se vseeno zabeleži v dnevniku in prikaže na izpisu," je dodala.

Mojca Prelesnik | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Večina obdelav osebnih podatkov zakonitih

In kakšen je razlog za vse obdelave? Policija je pojasnila, da gre večinoma za vnose podatkov v evidence policije, nadzor državne meje, preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj ter po zakonu obvezno zagotavljanje točnosti, ažurnosti in pravočasno uničenje ali blokiranje podatkov.

"Pravna podlaga za to obdelavo osebnih podatkov so 112., 115. in 121. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije (ZNPPol), torej je šlo za obdelavo za zakonite namene, to je za opravljanje policijskih nalog iz 4. člena ZNPPol," je zapisala Prelesnikova, kar pomeni, da je bila velika večina do zdaj preverjenih obdelav podatkov zakonitih, čeprav postopek še teče.

Je pa nezakonito obdelavo zaznala pri enem policistu, pri katerem je policija že lani podala predlog za uvedbo prekrška, pri obdelavah treh policistov pa je zaznala sum nezakonite obdelave podatkov. Postopek še teče.

Sporen božični večer

Ugotovila je, da so bili vpogledi v osebne podatke poslanca Horvata na božični večer zakoniti. Kot je trdil Horvat, naj bi nezakonite vpoglede dokazovali izpiski, ki jih je prejel od ministrstva za notranje zadeve (MNZ), a je informacijska pooblaščenka ugotovila, da je policist PP Murska Sobota na božični večer ob 23:24:43 uri na zaprosilo policijske patrulje v aplikacijo vpisal iskalne parametre za osebo z imenom in priimkom Jožef Horvat, "saj je patrulja PP Murska Sobota izvajala terensko policijsko nalogo za konkretno osebo, zato je morala preveriti njene osebne podatke".

Kot je pojasnila, se pri takšni poizvedbi na podlagi iskalnih parametrov imena in priimka iz centralnega registra prebivalstva in registra stalnega prebivalstva pridobijo osebni podatki o vseh osebah, ki ustrezajo iskalnemu parametru. "Uporabnik tako na ekranu vidi vse osebe z iskanim imenom in priimkom, njihove EMŠO, datume rojstva, državo in kraj rojstva, prebivališče in državljanstvo. Iz vidnih podatkov nato uporabnik določi, od katere osebe konkretno potrebuje kakšne podrobnosti (npr. seznam naslovov, davčno številko, spremembo imena, seznam vozil, seznam slik osebe z listinami, ipd.) in vse to sistem zabeleži," je dodala.

Policija torej takrat ni obravnavala poslanca Horvata, temveč njegovega soimenjaka. "Vse te nadaljnje (podrobne) obdelave so se nato zabeležile zgolj v dnevniku obdelav, ki se nanaša na konkretnega Jožefa Horvata v policijski obravnavi, ki pa kot rečeno ni bil poslanec Jožef Horvat," je pojasnila Prelesnikova. To pomeni, da je bil poslanec Horvat v povsem enakem položaju kot vseh drugih 178 od 180 Jožefov Horvatov v Sloveniji.

"V izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam bi bilo koristno pridobiti ustrezno pojasnilo"

Pooblaščenka je inšpekcijski postopek preverjanja zakonitosti vpogledov v osebne podatke 19 politikov uvedla tudi zoper nekatere druge upravljavce zbirk osebnih podatkov, kjer preverja zakonitost vpogledov v osebne podatke, ki se vodijo v Centralnem registru prebivalstva (CRP) ministrstva za notranje zadeve, v evidenci registriranih vozil (MRVL) ministrstva za notranje zadeve, v davčnem registru in evidenci o davkih Finančne uprave RS ter v centralnem kreditnem registru (SISBON) Banke Slovenije.

Za ta namen je morala tudi sama pridobiti osebne podatke poslancev, kar se je zabeležilo tudi v dnevniku pri ministrstvu za notranje zadeve. Vsi inšpekcijski nadzori še niso zaključeni. Je pa Prelesnikova dodala, da bi bilo v izogib nejasnostim in napačnim interpretacijam pridobljenih podatkov "vsekakor koristno, da bi prejemniki podatkov od upravljavca hkrati pridobili tudi ustrezno pojasnilo, saj je za kakršnekoli zaključke nujno potrebno poznati vsaj osnove delovanja informacijskega sistema upravljavca zbirk podatkov".

dezurni@zurnal24.si

Aleš Hojs Sledenje politikom Slovenija Policijski vpogledi: "Gledali so me celo, ko sem bil na polnočnici"
 

Komentarjev 34
  • Janez 07:07 19.julij 2020.

    Horvat me je razočaral. Pred tem sem ga celo cenil sedaj pa nič več. Takoj ko je njegova stranka postala del JJ koalicije je pokazal prave barve. Pokazal se je pravega hinavca, intrigarja in zahrbtneža. Mislil je da ima kaj ...prikaži več s čimer bo tolkel po opoziciji. Ko je videl da se je zajebal se niti opravičil ni. Res se vidi kako nizko je padel ta človek!!

  • jezero 05:51 19.julij 2020.

    Res škoda, da je Prekmurec, ki jih zelo cenim. Dela se za pametnjakoviča, moralneža in solilca pameti. Nič od tega. Sama plitvina. Tudi zaradi njega bo Nsi težko ostal v parlamentu. Toliko je vreden.

  • Avatar praufo
    praufo 22:36 18.julij 2020.

    predlagam, da kot javna osebnost objavi kopijo dokumenta, če je nedolžen, nima kaj skrivat