Slovenija
2484 ogledov

Pošta delavce išče tudi v Srbiji

Poštar Klemen Razinger
Pošta Slovenije preko zavoda za zaposlovanje išče več pismonoš, voznikov in pomožnih delavcev. Zaradi težav pri pridobivanju novih delavcev te iščejo tudi v Srbiji.

To je zmotilo Sindikat poštnih delavcev; poštni sindikat, ki deluje v okviru koprske konfederacije KS 90, in je že nekaj časa v resnem sporu s poslovodstvom Pošte, je na upravo omenjene državne družbe naslovil dopis, v katerem med drugim očita, da med pogoji za razpisana delovna mesta ni predvidenega znanja slovenskega jezika, kljub pogojem dela, ki zahtevajo aktivno znanje jezika.

"V nekaterih poslovnih enotah že delajo ljudje, ki ne obvladujejo slovenskega jezika, vsaj ne v zadostni meri, da bi delovni proces potekal nemoteno. Opozarjamo, da je to izredno problematično. Človek, ki ne razume jezika države, v kateri dela, se bo težko sporazumeval s sodelavci, nadrejenimi in strankami," pravijo v sindikatu.

Od vodstva družbe so zato zahtevali, da razpise dopolni s pogojem aktivnega obvladovanja slovenskega jezika. Tudi tako bi namreč po njihovem izkazali resnost namere za čimprejšnjo izpolnitev obljube o prepotrebnih dodatnih zaposlitvah, namesto, da bodo zaposleni obremenjeni še z jezikovnim uvajanjem novih sodelavcev.

Povprečna bruto plača pismonoše znaša 1163 evrov, neto izplačilo pa 809 evrov. Skupaj z malico in prevozom znaša znesek izplačila 953 evrov, delavec pa prejme tudi regres za letni dopust v višini 931 evrov in poslovno uspešnost v višini 210 evrov. Povprečna bruto plača v Pošti Slovenije sicer znaša 1469 evrov oziroma 991 evrov neto.

Pošta: Zakon tega ne predvideva

Na Pošti Slovenije na očitke odgovarjajo, da zadnjih nekaj mesecev intenzivno iščejo ustrezne kadre, glede na premajhen odziv v Sloveniji pa so se odločili za iskanje tujih delavcev, s katerimi ima pozitivne izkušnje večina uspešnih slovenskih podjetij, njihova zaposlitev pa bo prispevala tudi k razbremenitvi zaposlenih.

Kot so ob tem poudarili, zakon o zaposlovanju in delu tujcev ne določa obveznosti znanja slovenskega jezika, prav tako tega ne določajo njihovi interni akti. Prav tako sami ne razpolagajo s podatki, da naj v nekaterih poslovnih enotah, kjer že delajo ljudje, ki ne obvladajo slovenskega jezika, delovni proces ne bi potekal nemoteno. Sindikat so pozvali, da jih o takih primerih seznani s konkretnimi podatki.

Sicer pa bodo novo zaposlene iz tujine vključili v program začetne integracije priseljencev, ki omogoča brezplačni program učenja slovenskega jezika, zato sedanji zaposleni ne bodo obremenjeni z jezikovnim uvajanjem novih sodelavcev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • ms360 23:18 01.avgust 2017.

    Kar naj jih iščejo,saj dobili jih itak ne bodo razen kakšnega posameznika,ki bo imel Slo.za odskočno desko naprej v Evropo.Vse se ne da tako nateg... kot Slovence.Zakaj pa na HRV.ne naredijo raspisa,ki je bližje,ali pa Italiji,Avstriji?Zato ker imajo vsi boljše ...prikaži veče plače,kar paje še bolj zaskrbljujoče BOLJŠE DELOVNE POGOJE.

  • Avatar gujdek
    gujdek 16:01 01.avgust 2017.

    Besen sem tudi jaz! Kaj se te pošta ima za obnašati kot kaki privatnik brez trohice narodnozavednega naboja? Privatniki lahko proizvodnjo selijo kam čejo. Od tega imajo korist samo in izključno oni sami. Slovenija pa s tem izgublja na vrednosti ...prikaži več in suverenosti. Ne rečem, saj imamo vlado za kurac in skrajno plenilsko naravnano, a ena pošta si tega ne bi smela privoščiti. Pa tisti, ki je prišel na to idejo, ima, da momentalno odstopi in se vsaj pol leta po 2 uri dnevno sramuje v kakem temnem WC-ju.

  • Mr.M. 15:10 01.avgust 2017.

    Pošta Slovenije je lani do konca novembra 2016 ustvarila skoraj 10 milijonov evrov dobička (pred davki): http://svetkapitala.delo.si/aktualno/posta-slovenije-do-konca-novembra-ustvarila-za-9-8-milijona-evrov-cistega-dobicka-849# A dela tega denarja ni možno nameniti za dvig plače poštarjev, da bi bilo to delo zanimivejše za prebivalce Slovenije?