Slovenija
82 ogledov

Pošte skoraj za polovico manj kot pred desetimi leti

Pošta Slovenije
1/9
Saša Despot
Čeprav se informacijska tehnologija razvija s svetlobno hitrostjo, ljudje še vedno prisegajo na pošiljanje voščilnic po pošti. Število poslanih voščilnic sicer počasi pada, a decembra promet še vedno sunkovito poraste, pravijo na Pošti Slovenije.

Ker statistike za letošnji december še nimajo, so nam s Pošte Slovenije poslali lanske podatke.

"V notranjem prometu smo prenesli slabih 26 milijonov navadnih pisemskih pošiljk. To je za skoraj tri milijone več, kot znaša povprečje v ostalih mesecih. V mednarodnem prometu pa povprečna količina pošiljk, ki se giblje okoli 1,2 milijona pošiljk mesečno, v mesecu decembru poraste tudi za  več kot 40 odstotkov," pojasnjujejo in poudarjajo, da najbolj izstopajo dnevi neposredno pred prazniki, od 22. do 24. decembra.

Pošta v prazničnem času še vedno beleži povečan promet, a ga ni toliko kot pred leti. "Pred desetimi leti se je v mesecu decembru preneslo 43,5 milijona navadnih pisemskih pošiljk tako za notranji kot mednarodni promet, v lanskem decembru pa dobrih 27 milijonov pošiljk," pravijo.

 

V tujino gre največ pošte v Nemčijo, izgubi se je malo

Večina božično-novoletnih voščilnic, ki jih Pošta Slovenije odpravi v tujino, je namenjenih v Nemčijo, Avstrijo in na Hrvaško, nekaj tudi v  Italijo, Združene države Amerike in Veliko Britanijo. 

Kljub povečanemu prometu ne beležijo povečanega števila izgubljenih pošiljk. Decembra lani smo iz naslova izgubljenih pošiljk izplačali odškodnino za 32 pošiljk, kar je 0,00131 odstotka sprejetih pošiljk," se pohvalijo poštarji in hkrati poudarjajo, da se v skladu s splošnimi pogoji za navadne pošiljke odškodnina ne izplačuje.

Decembra Pošta Slovenije za pomoč pri obdelavi pošiljk najame nekaj več študentov, kot sicer, pri grobem sortiranju pošiljk v obeh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru na pomoč priskočijo tudi strokovne službe družbe.

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 10:04 19.december 2014.

    Pri nas je pošta zeloooooo draga !!!!!!!!!!!!Ni čudno, da je manj pošte !!!!!!!!!!!!!!!!!