Slovenija
8572 ogledov

Poštne pošiljke: pozabite na razmik med vrsticami!

Poštar Klemen Razinger
Na Pošti Slovenije opažajo, da se pogosto pojavljajo določene nepravilnosti pri naslavljanju poštnih pošiljk.

Zaradi nepravilnih oblik naslova ali odvečnih podatkov v prostoru za naslov lahko pride do težav pri usmerjanju pošiljk, kar posledično vpliva na dostavo in njeno pravočasnost. 

Na Pošti Slovenije opažajo več nepravilnosti. Ena takih je uporaba ISO-kode držav, ki v notranjem prometu ni dovoljena, v mednarodnem prometu pa je nezaželena. Pisanja kratic držav (npr. AT, SI, IT, DE …) se tako vzdržite. 

pravilno naslavljanje poštnih pošiljk | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

V prostoru, ki je namenjen za naslov, ne sme biti nobenih podatkov o pošiljatelju. 

pravilno naslavljanje poštnih pošiljk | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Pozabite na razmik med vrsticami

Če je včasih veljalo, da mora biti med ulico ter poštno številko in imenom pošte malce večji razmik, to ni več tako. Naslovnikov naslov je napisan pravilno, kadar so na pošiljki navedeni obvezni podatki (ime in priimek naslovnika, ulica in hišna številka, poštna številka in pošta) in brez razmikov med vrsticami. 

pravilno naslavljanje poštnih pošiljk | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

V primeru, ko je na območju posamezne pošte več ulic z enakim nazivom, se v višji vrstici pred navedbo ulice in hišne številke vpiše naziv naselja. 

pravilno naslavljanje poštnih pošiljk | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Ko pošiljate pošto v tujino, je treba v zadnji vrstici dodati naziv države, ki pa mora biti zapisan z velikimi tiskanimi črkami in v priznanem mednarodnem jeziku. Priporočajo uporabo angleškega jezika. 

pravilno naslavljanje poštnih pošiljk | Avtor: Pošta Slovenije Pošta Slovenije

Na kaj je še treba paziti

Pošta Slovenija je ob tem pripravila še nekaj priporočil, ki olajšajo strojno usmerjanje pošiljk. Naslov naj bo dolg oz. širok največ 10 centimetrov, okrog naslova naj bo od 10 do 15 milimetrov praznega prostora, brez motečih oznak. Sestavljen naj bo iz minimalno treh vrstic, pri čemer so presledki med vrsticami enaki (od 1 do 2,5 milimetra). Če uporabljate kuverto s prosojnim okencem, morajo biti vsi deli naslova vidni in od roba oddaljeni minimalno 5 milimetrov. Pri teh vrstah kuvert je pomembno, da se vsebina v ovojnici ne sme premikati. Če je naslov natisnjen na nalepki, mora biti od roba nalepka oddaljen najmanj 3 milimetre. 

Poštni nabiralnik. | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Poštna številka in naziv pošte morata biti napisana v isti vrstici, pri čemer se dolgi nazivi pošt lahko krajšajo (npr. Lenart v S. g.). 
Če je naslov napisan strojno, je priporočljivo, da so uporabljene pisave Courier, Eurostile, Letter Gothic, Futura medium, Arial Franklin Gothic medium, Helvetica, Lucida Sans, Century. Pisava naj bo "regular" ali "medium", velikosti od 10 do 12 točk. Med posameznimi črkami ali številkami naj bo presledek od 0,4 do 1,5 mm. Pisava naj bo črne barve. 

Kadar se oddaja večja količina istovrstnih pošiljk, naj bo naslov na vseh pošiljkah napisan na istem mestu. Pošiljke naj bodo zložene tako, da so vse enako obrnjene (naslov na naslov). V primeru, da so pošiljke ovite v folijo, se mora folija tesno prilegati pošiljki, naslov pa ne sme biti odtisnjen neposredno na folijo. Ovojnica ne sme biti prosojna. 

Podrobneje so pravila naslavljanja razložena v priročniku za pravilno naslavljanje poštnih pošiljk Pošte Slovenije.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • bozo666 08:41 19.marec 2023.

    Tako je to, če so poštarji funkcionalno nepismeni. Res pa bi bilo zanimivo videti, kako bi zaposleni na šalterjih, opravili z testomo poznavanju bontona.

  • pravičnik77 20:22 18.marec 2023.

    vidim da na pošti res nimajo dela, ker se ukvarjajo celo z velikostjo črk... katastrofa.. no ja une za šaltarjem so res brez dela, lahko bi jim dali brati Bonton in konec tedna en kviz na to temo