Slovenija
28 ogledov

Postojnčani o jami na dveh bregovih

Jerko Čehovin meni, da je treba dragulj, kot pravi Postojnski jami, zavarovati p Žurnal24 main
Postojnska jama. Društvo 23. april s peticijo za javni zavod prekrižalo načrte akterjem v konzorciju

Društvo 23. april predlaga, naj družbo Turizem Kras odkupi država, nato ustanovi krajinski ali geopark Postojnska jama, ki bi obsegal območje do Predjamskega gradu in Planinske jame, po zgledu Lipice in Škocjanskih jam pa bi ga upravljal javni zavod. S tem namenom bodo v društvu predvidoma jutri začeli zbirati podpise peticije, ki jo bodo naslovili na vlado. “Samo javni zavod bi dolgoročno zavaroval javni interes,” je prepričan Jerko Čehovin, predsednik društva.

Takšen predlog pa je po naših informacijah precej razburil akterje v skrivnostnem konzorciju oziroma podjetnika Marjana Batagelja, ki je že potrdil, da bo ponudba prišla tudi iz njihovih vrst. Pri tej so se nameravali sklicevati na podporo lokalnega prebivalstva, ki naj bi pozneje tudi vstopilo v lastništvo.

Toda društvo 23. april, ki ima po Čehovinovih besedah pomisleke glede scenarija konzorcija in se boji poznejše iztisnitve malih delničarjev, zdaj hoče civilno družbo angažirati v povsem drugo smer. Za odvzem koncesije in ustanovitev javnega zavoda se je sicer zavzel tudi Iztok Podbregar, kandidat za župana Občine Postojna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.