Slovenija
31 ogledov

Poteče milijon dokumentov

Osebne izkaznice. Boštjan Tacol
Pozor. Prihodnje leto poteče vsak drugi potni list in četrtina osebnih izkaznic, skupaj milijon dokumentov.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) pričakujejo, da bo večje število vlog za novo osebno izkaznico in potni list v prihodnjem letu podaljšalo tudi roke za izdelavo.

V normalnih razmerah mora proizvajalec osebno izkaznico izdelati in na pošto odpremiti v roku štirih delovnih dni, potni list pa v sedmih delovnih dneh po prejemu popolne vloge. Kadar je podanih več kakor dva tisoč vlog na dan, pa lahko ministrstvo podaljša rok, in sicer za en delovni dan za vsakih nadaljnjih 500 vlog na dan.

Vrhunec bo aprila in julija

Največ osebnih izkaznic bo poteklo od aprila do septembra, največ potnih listov pa aprila in julija, so dejali na ministrstvu in dodali, da je to posledica vsakoletnega povečanja števila vlog za izdajo novega (potovalnega dokumenta) pred prvomajskimi prazniki ali poletnimi počitnicami.

Ker julija poteče 90 tisoč osebnih izkaznic in skoraj 90 tisoč potnih listov, ob predpostavki, da bi vloge za nove dokumente vsi podali julija, to pomeni okrog 4.500 vlog na dan za osebne izkaznice in še toliko za potne liste.

“Za izdajo novega potnega lista se niso odločili vsi državljani, ki jim je potni list potekel, za izdajo nove osebne izkaznice pa je zaprosilo več državljanov,” glede na lanske podatke ugotavljajo na MNZ.

Ni treba čakati na potek

Državljanom na MNZ svetujejo, naj bodo pozorni na datum poteka svoje ali otrokove osebne izkaznice oziroma potnega lista. “Vloga za izdajo novega dokumenta se lahko vloži tudi pred potekom veljavnosti starega, zato naj upravno enoto obiščejo pravočasno,” svetujejo.

Osebna je pol cenejša

Vloga za izdajo osebne izkaznice stane 18,07 evra, nov potni list pa 39,52 oziroma 41,72 evra; odvisno od tega, ali se odločite za knjižico z 32 ali 48 listi. Kdor zaprosi za prioritetno izdelavo, pa mora plačati dvojno takso (dodatnega 8,81 evra za osebno izkaznico in 13,02 evra za potni list).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.