Slovenija
28 ogledov

O pokojninski naprej koalicijski partnerji

Andrej Vizjak Anže Petkovšek
Usklajevanja o pokojninski reformi s socialnimi partnerji se, kot kaže, kljub drugačnim napovedim ministra za delo Andreja Vizjaka prihodnji teden še ne bodo začela. Najprej bodo namreč reformo uskladili znotraj koalicije.

To sopotrdili tako na ministrstvu kot v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer gradiva predlogov še nimajo. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so pojasnili, da se bodo predlogi zakonov v okviru nove pokojninske reforme najprej usklajevali na koalicijski oziroma politični ravni, šele nato pa bodo izhodišča predstavljena socialnim partnerjem. Kot so dejali, datumi usklajevanj za zdaj še niso določeni, se bodo pa najverjetneje začela prihodnji teden ali prvi teden v septembru.

Vizjak je sicer v začetku tedna napovedal, da bo predlog pokojninske reforme pripravljen do konca meseca. V prvi fazi namerava vlada spremeniti pogoje predčasnega upokojevanja, pozneje pa bo treba dvigniti tudi upokojitveno starost.

Reforma bo vključevala še dodatno pokojninsko zavarovanje in informativne individualne račune. Slednjim nasprotuje Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki bo o tem spregovorila tudi na novinarski konferenci v ponedeljek.

Kot je ta teden že dejal minister Vizjak, verjame, da se socialni partnerji zavedajo nastalega položaja ter nujnosti reform na področju pokojnin in trga dela, zato upa, da jim bo rešitve uspelo uskladiti z njimi.

Vizjak je potrdil še, da se bo vlada o teh vprašanjih posvetovala tudi z opozicijo. O tem, kdaj jih bo obravnavala vlada, se bodo še odločili.

Komentarjev 2
  • Klemen Zec 20:30 26.avgust 2012.

    prav tako je, da so le prišli s prevaro do oblasti, so reformo spodkopavali, sedaj bodo prekopirano reformno besedilo o pokojninski reformi premlevali še pa še dolgo časa in se delali kako skrbijo za slovence, ha, v resnici sem jim ...prikaži več pa j--e, grozljivo kaj počnejo ti SDS-ovci ?

  • nina 15:44 26.avgust 2012.

    Te idiote je treba odstranit in vspostavit drug režim kar je preveč jepreveč do kdaj jih bomo še prenašali te idiote ,ki nimajo niti os. šole glede na njihovo vodenje države ,če bi jih primerjali s kmeti bi kmete preveč ...prikaži več žalili.Take mafijske države še v zgodovini nismo imeli.