Slovenija
567 ogledov

Požar do poldneva obvladali, a na požarišču še tli

1/13
Prvi rezultati meritev zraka na območju požara v Zalogu pri Straži bodo znani po 15. uri. NIJZ prebivalcem odsvetuje gibanje na prostem in opozarja na previdnost pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv.

Gasilcem je uspelo požar obvladati, a na požarišču še vedno tli. Poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan je dejal, da pri gašenju pomaga tudi vojaški helikopter, gasilci pa so do Krke, kjer črpajo vodo, potegnili dodatne vode. Gašenje bodo nadaljevali tudi iz zraka. Pričakujejo, da bodo požar v nekaj urah pogasili do te mere, da ga bodo nato le še nadzirali. 

Dim, ki se še vali s požarišča, je posledica gašenja tlenja. Šestan ocenjuje, da bi se evakuiranci danes lahko vrnili na domove in dodal, da jim gre danes na roko tudi smer vetra, ki piha stran od prizadetih naselij. 

Šestan je dodal, da se je nekaj več kot 20 gasilcev poškodovalo z vidhavanjem dima. Pet so jih morali odpeljali v novomeško bolnišnico. Eden je utrpel srednje hudo zastrupitev z ogljikovim monoksidom, a je bolnišnico že zapustil. 

požar Zalog Straža Velik požar Slovenija Tako se je včeraj več kot 200 gasilcev bojevalo z ognjem

požar Zalog Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen
Ne zadržujte se na prostem

Bonia Miljavac z novomeške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je opozorila na nevarnost izpostavljanja dimu in drugim plinom ter na splošno onesnaženost. NIJZ izogibanje dimu na prostem priporoča tudi danes. Davi so bili o tem opozorjeni tudi novomeški in drugi okoliški javni zavodi in posebej otroški vrtci. V četrtek je bilo najbolj prizadeto območje Novega mesta od avtobusne postaje, zdravstvenega doma in bolnišnice ter naprej proti Gorjancem. Vonj po dimu so začutili tudi v Beli krajini, danes pa se je obrnil v nasprotno smer od Novega mesta. 

požar Zalog Straža Slovenija Ekosistemi: Imamo vsa potrebna dovoljenja

požar Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen
Previdno pri uživanju vrtnin

Predstavniki zavoda danes pobirajo vzorce iz prizadetega okolja, njihov cilj pa so predvsem vrtovi manjših pridelovalcev zelenjave za lastno uporabo. Pobirajo tudi zrele pridelke, poskušali pa bodo pokriti najožji premer od prizorišča. Najbolj oddaljene vzorce bodo pobrali v Novem mestu.

Glede kmetijskih površin je povedala, da bo za te poskrbela uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Svetovala je tudi, da naj vsi, ki zbirajo kapnico, prvi del padavinske vode, ki bo s streh sprala morebitne saje in druge delce, preusmerijo drugam. Sicer pa drugi vodovodni viri niso bili ogroženi.

Ljudje naj bodo pozorni tudi pri uživanju pridelkov z vrtov in njiv. Če so na njih vidni sledovi saj, pa njihovo uživanje odsvetujejo, je še povedala Miljavčeva.

Komentarjev 1
  • popokatopetl 15:10 21.julij 2017.

    Me zanima če je MANFRED VON RICHTHOFEN zračne posnetke naredil legalno.