Slovenija
19494 ogledov

Požar se je znova razplamtel: "Zadeve so resne"

Požar na Krasu Evropska komisija
Posredovanje iz zraka otežuje gost dim, ki se zadržuje nad požariščem.

Gasilci se še naprej borijo s požarom na Krasu, kjer so se ognjeni zublji znova dvignili na območju proti Cerju. Iz treh vasi, Vojščice, Temnice in Novela, kjer je nekaj več kot 400 prebivalcev, je bila dopoldne odrejena evakuacija. Na Krasu je tudi danes obrambni minister Marjan Šarec.

Kot so sporočili z regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko, gasilcem pomagajo tudi helikopterji Slovenske vojske in policije ter avstrijski helikopter, medtem ko je slovaški še na poti.

Posredovanje iz zraka otežuje gost dim

V zraku sta bila tudi hrvaški canadiar in pilatus Slovenske vojske, a posredovanje iz zraka otežuje gost dim, ki se zadržuje nad požariščem. Kot so zapisali na Twitterju Uprave za zaščito in reševanje, se canadair, ker dim onemogoča gašenje iz zraka, vrača v Pulj, kjer bo čakal na nadaljnja navodila.

Šarec je dejal, da je situacija resna, tekom dopoldneva so se razmere zaostrile, začel je pihati tudi veter. 

Trenutno se poskuša odrezati požar na cestah, da ne pride do preskoka. Kakšni bodo interventni ukrepi za te kraje, ki jih je včeraj napovedal Robert Golob, na vladi še niso dorekli, o tem bodo razpravljali, ko se požar umiri.

Canadair naj bi se vrnil popoldan, jutri bo veter močnejši

Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite, pa je dejal, da se bo canadair vrnil, ko se bo situacija izboljšala. Požar naj bi se počasi združil s požariščem iz prejšnjih dni, poskusili ga bodo ustaviti, medtem ko je na drugi strani požar v listnatem gozdu, kjer se širi počasneje. Na terenu je okrog tisoč gasilcev, popoldne se bo ta številka še povečala.

Ponoči so imeli dva velika požara, zjutraj se je ponovno pojavil veter in otežil situacijo. Veter naj bi dosegel okrog 20 km/h. Zvečer naj bi se pomirilo, vendar je za jutri napovedan nekoliko močnejši veter. Zato morajo danes požar čim bolj omejiti, je poudaril Šestan, da ne bodo jutri imeli še večjih težav.

Mauricij Humar, župan Občine Miren, pa je povedal, da so evakuirani nastanjeni v OŠ Komen, za vse ljudi je poskrbljeno s hrano in pijačo, CSD pa nudi psihosocialno pomoč.

Luka Koper in Obala iz Ankarana požar Kras Foto Slovenija Pomembno opozorilo prebivalcem Primorske

Še 90 vojakov v pripravljenosti

Nina Raduha, prestavnica Slovenske vojske, je pojasnila, da vojaki pomagajo zajeziti požar. "Danes smo aktivni s tremi helikopterji," je dejala. Aktivirali so tudi sedem cistern za vodo, v vojašnici Vipava zagotavljajo prenočišča za gasilce, pa tudi hrano. Zagotovili so ekipe nujne medicinske pomoči. 

Na poti je tudi deset vozil s 15 vojaki, ki bodo pomagali z logistično podporo. V pripravljenosti je še 90 vojakov, ki so pripravljeni na pomoč. 

Na terenu je veliko ljudi, koordinator logistike CZ Severna Primorska je povedal, da so prejeli ogromno donacij občanov, a jim velika količina že povzroča težave, zato se je ljudem zahvalil za dosedanjo pomoč, a potrebe po nadaljnji več nimajo.

Rešujejo tudi živino

Za vasi Vojščica, Temnica in Novelo so odredili evakuacijo, zbirno mesto za prebivalce je telovadnica v Komnu. Tam so vse potrebne službe za pomoč. Iz Centra za socialno delo Nova Gorica so sporočili, da bo ljudem na voljo tudi psihosocialna pomoč, so še zapisali v regijskem štabu Civilne zaščite.

Kot so dodali, pristojne službe rešujejo tudi živino.

Nazadnje velik požar na tem območju leta 2003

Prav širše območje vasi Vojščica in Sela na Krasu, kjer tudi tokrat divja ogenj, je sicer julija 2003 opustošil do tokratnega največji gozdni požar pri nas, v katerem je zgorelo okoli 1050 hektarov površin. Ogenj so gasili deset dni, tudi takrat pa se je razširil iz Italije.

Da gre za izjemno hude razmere, dokazujejo tudi evakuacije prebivalstva, kakršne doslej še niso bile potrebne. Po dostopnih podatkih so v zadnjih desetletjih v Sloveniji le avgusta 2001 za nekaj ur evakuirali prebivalce vasi Rubije in zaselka Jablanec pri Komnu, ker so se ognjeni zublji nevarno približali hišam.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • eminenca 16:40 21.julij 2022.

    rtv sploh nima pravih podatkov, zato komaj čakam na zbiranje podpisov za referendum o plačevanju rtv prispevka ... nekdo se iz delavcev dela norca in prireja podatke in novice ... kako lahko izjavi novinarka, da ne vedo katere vasi so ...prikaži več skurjene,... to je je višek mafijskega enoumja, ukinit rtv takoj

  • eminenca 16:35 21.julij 2022.

    evo gledal sem prispevek na rtv, kjer sploh ne smejo navesti za katere vasi gre, izgovor je, da jim policija ne dovoli do vasi in nimajo podatkov ... in ta kurčev rtv, plačniški nima dostopa do informacij, celo vaš poratal ...prikaži več je navedel za katere vasi gre ... pa to je banda udbovska, samo sterat do konca ... oni ne smejo povedat ... lopovi, lopovi in banda udbovska ... pa kdo jim ne dovoli, če so tukaj objavili za katere vasi gre, ne razumem ... banda

  • brencl47 15:48 21.julij 2022.

    Za požare v Istri in na Krasu sta poleg vremena krivi dve veliki neumnosti - pomanjkljivo čiščenje podrasti in prepoved reje in paše koz!