Slovenija
6655 ogledov

Pozor, odpoklic nevarnega izdelka

Odpoklic igrače
1/2
Moitoi
Odpoklic igrače.

Podjetje Moitoi je iz prodaje odpoklicalo igračo FurReal Fuzzalots lačen ljubljenček proizvajalca Hasbro s serijsko oznako F17795L2 zaradi možnosti zadušitve z majhnimi delci.

Podjetje kupce prosi, da izdelek vrnejo na mesto nakupa, kjer jim bodo povrnili stroške.

Pri izbiri varnih igrač za otroke je potrebno upoštevati več vidikov

Pri izbiri igrače za majhnega otroka upoštevamo štiri pravila, svetuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Velja upoštevati, da manjši kot je otrok, večja naj bo igrača. ''Za otroke, mlajše od 3 let, predstavljajo nevarnost za zadušitev tiste igrače, katerih premer je manjši od 3 centimetra (na primer majhne figurice živali ali ljudi, drobne kocke, žebljički, majhne žoge, piskajoče igrače z drobno piščalko, igrače, ki vsebujejo male okrogle baterije, medvedki s pritrjenimi trdimi očmi), in igrače, ki se razstavijo na manjše dele,'' piše na straneh NIJZ. 

Pri izbiri igrače si lahko pomagamo z oznako, ki opozarja, da igrača ni primerna za otroke, mlajše od 3 let, ker je premajhna ali je razstavljiva na drobne dele. Bodimo pozorni tudi na dele igrače, ki se lahko odlomijo ali odtrgajo. Igrače morajo biti trdne, močne in kakovostno izdelane. Naj nas ne premamijo lepe, vendar slabo izdelane igrače, ki hitro razpadejo.

Prav tako igrača za majhnega otroka ne sme imeti vrvic, trakov, strun. Igrača naj bo tudi brez ostrih robov in konic. ''Majhni otroci se lahko poškodujejo tudi s koničastimi svinčniki in barvicami, zato naj z njimi rišejo samo pod nadzorom odrasle osebe,'' še opozarjajo na NIJZ.

V ozir pa je priporočeno vzeti tudi material, iz katerega je narejena igrača, saj mora ta biti zdravju neškodljiv in negorljiv, kot tudi izdelan iz zdravju neškodljivih snovi, ki ne povzročajo težav v stiku z usti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.