Slovenija
1622 ogledov

Pozor, potencialno nevarna medvedka

Medved Edo Šega
Občina Vransko svoje občane obvešča, da je na njihovem območju lahko nevarna medvedka. Zjutraj je na avtocesti prišlo do povoženja njenih treh mladičev.

Lovska družina Vransko je bila, kot obvešča občina Vransko na svoji spletni strani, obveščena o treh povoženih medvedjih mladičih na avtocesti med predorom Ločica in cestninsko postajo Vransko. Lovci predvidevajo, da se po nesreči razjarjena medvedka zadržuje na tem območju, zato odsvetujejo sprehode v naravi, nabiranje gob in podobno.

Napadi medveda na človeka sicer niso pogosti, a če gre za medvedjo mati, ki so ji poškodovali mladiče, ta lahko postane zelo nevarna.

Do napada navadno pride, kadar medveda presenetimo in se znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje, oz. nima časa ali možnosti za umik. To je pogosteje pri samicah z mladiči, saj se ti ne morejo hitro umikati, mati medvedka pa jih brani. 

V primeru resnih težav z medvedi, še svetujejo na omenjeni spletni strani, naj občani pokličejo številki 112 (Center za obveščanje RS) ali 113 (Policija), kjer jih bo tisti, ki bo sprejel klic, povezal z intervencijsko skupino za hitro posredovanje v primeru težav z velikimi zvermi. Intervencijska skupina, ki jo je imenovalo resorno ministrstvo za varstvo narave, deluje v sklopu Zavoda za gozdove Slovenije.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • joze74 13:30 12.julij 2017.

    Praufo cepec

  • Avatar ecipeci
    ecipeci 19:56 11.julij 2017.

    Se pa izseli, ce ne znas ziveti v sozitju z naravo!!!

  • Avatar praufo
    praufo 19:56 11.julij 2017.

    treba se bo odločit, kdo tukaj biva, medved ali človek, medved je pač velika zver in temu primerno je treba razmišljat, predvsem pa ne pozabimo kmetovalcev ... naj se pa država slovenija odloči in je lahko cela slovenija nacionalni park, ...prikaži več prebivalci naj pa dobijo rento za preživetje, vse pač ne gre