Slovenija
168 ogledov

Pravico zaradi dokupljene pokojninske dobe bodo iskali evropskim sodiščem

Upokojenci Saša Despot
Sindikati so se danes odzvali na odločitev ustavnega sodišča, da se prostovoljnih vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje ne upošteva več kot pokojninsko dobo brez dokupa. Napovedujejo pritožbo na evropsko sodišče!

"Ne vem, kaj je narobe s to državo, da večkrat, ko delavci iščejo pravico, ki jim je bila dana z zakoni, to pravico gladko odvzame. Na ZSSS odločitev Ustavnega sodišča enostavno obsojamo!"

Tako se je prvi mož Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič danes odzval na odločitev ustavnega sodišča, da po skoraj treh letih zavrne zahtevek sindikatov o spornih določbah ZPIZ-2. Določbi ZPIZ-2, ki prostovoljne vključitve v obvezno pokojninsko zavarovanje ne upoštevata več kot pokojninske dobe brez dokupa, sta po mnenju sindikalistov namreč protiustavni.

Dokupovanje je predlagal celo zavod za zaposlovanje

"Po ZPIZ-1 je na ta način pridobljena doba štela kot pokojninska doba brez dokupa, ZPIZ-2 jo je spremenil v pokojninsko dobo z dokupom, kar je ljudi, ki so zneske (v skladu z obstoječim zakonom in prepričevanjem države) postavilo v bistveno slabši položaj," je navedla sindikalna predstavnica Lučka Böhm, ki je izpostavila, da je tovrstno plačevanje predlagala celo zavod za zaposlovanje.

Med tistimi, ki imajo zdaj posledično nižje pokojnine ali se jim je podaljšal predviden rok upokojitve, pa je bilo največ dolgotrajno brezposelnih in delavcev iz podjetij v stečajih. Po ocenah sindikatov gre za od 22.000 do 24.000 ljudi,

 

Niso še rekli zadnje!

A sindikalisti ZZZS obljubljajo, da še niso rekli zadnje in napovedujejo pritožbo na evropsko sodišče, saj v tem primeru zakon v skladu z ustavo ne bi smel posegati v že pridobljene pravice.

"Odločbo bomo zelo skrbno proučili, navedli argumente, ki bodo spodbijali odločitev ustavnega sodišča in pravico iskali v Evropi. Temeljno vprašanje ni, ali bo pokojninska blagajna vzdržna, vprašanje je, ali je z zakonom dopustno poseči nazaj in za nazaj vzeti pravice," je povedal Andrej Zorko.

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 18:07 16.maj 2016.

    Ker gre za okoli 25 tisoč opeharjenih Slovencev ,bi morali poslanci resneje komentirati to ? Ali se zavedate ,da so vas taisti ljudje volili ...............barabini !