Slovenija
32 ogledov

"Zmanjkuje jim municije"

Plečnikov stadion Nik Rovan
Pečečnik in Janković zavračata očitke fondovcev o korupciji pri obnovi Bežigrajskega stadiona.

“Dejstvo je, da stanovalcem zmanjkuje municije, zato so panični,” je prijave, ki jih je odbor stanovalcev Fondovih hiš zaradi prenove Plečnikovega stadiona poslal Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), komentiral Joc Pečečnik.

Lahko sponzorira Sanaderja

Fondovci v eni od prijav izpostavljajo, da sta si Pečečnik in ljubljanski župan Zoran Janković izmenjala usluge. Drugi si je prizadeval za sprejem takega prostorskega akta za prenovo, ki bi prvemu omogočila čim večjo premoženjsko korist, Pečečnik pa se mu je oddolžil tako, da je maksimalno financiral njegovo volilno kampanjo. "Moja pravica je, da sponzoriram Iva Sanaderja, če to želim. Takšna namigovanja so nesmiselna in kažejo živčnost med stanovalci Fondovih blokov," je pojasnil Pečečnik in dodal, da je osebno sponzoriral župana, česar ni nikoli skrival.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL), ki jo vodi Janković, pa so povedali, da so ravnali v skladu z zakonom, da so "kakršnakoli namigovanja o izmenjavi uslug med županom in investitorjem neutemeljena in nesmiselna" ter da je treba počakati ugotovitve KPK. Na komisiji so včeraj potrdili, da so prijave prejeli in da so v postopku predhodnega preizkusa, v katerem bodo ocenili, ali bodo zadeve obravnavali. To bo znano najpozneje v dveh tednih.

Ne bo brezplačno obnavljal

Fondovci prenovi nasprotujejo zato, ker menijo, da sta si MOL in Pečečnik prisvojila njihova funkcionalna zemljišča, kjer načrtujeta pozidavo. KPK so zato opozorili na prenos pristojnosti občine na investitorja, ker je ta prevzel izdelavo prostorskega akta: "Utemeljeno je pričakovati, da bo investitor poskušal čim bolj uveljaviti zasebni interes na račun javnega." Pečečnik je odvrnil, da je že od začetka jasno, da ni sponzor države, da bi brezplačno obnavljal spomenike, ampak bo na območju stadiona "uporabil sredstva in znanje stroke, da bo izvedel simbiozo spomenika in ekonomskih vsebin, ki bodo omogočale vzdrževanje objektov in spomenika".

V tretji prijavi pa so fondovci izpostavili prirejanje sklepa mestnega sveta, ker je Janković s Pečečnikom podpisal pogodbo o ustanovitvi družbe Bežigrajski športni park – ta je bila ustanovljena prav zaradi prenove – dva meseca prej, kot mu je to dovolil sklep mestnega sveta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.