Slovenija
4134 ogledov

Predsednica republike ni zadovoljna s svojo plačo. Želi si več denarja

Nataša Pirc Musar Profimedia
V javnosti je zaokrožil dopis, ki ga je predstojnik Urada predsednice republike Uroš Krek konec novembra naslovil na ministra za finance Klemna Boštjančiča. Iz njega je razvidno, da predsednica države Nataša Pirc Musar in ostali funkcionarji Urada predsednice niso zadovoljni z višino svojih plač.

Iz dopisa, ki ga je predstojnik urada predsednice republike Uroš Krek konec novembra naslovil na ministra za finance Klemna Boštjančiča, ki je takrat opravljal delo ministra za javno upravo, je razvidno, da se v Uradu predsednice sprašujejo "o resnični ustavni skladnosti drugega odstavka 23. člena Zakona o sistemu plač v javnem sektorju". Ta namreč nalaga, da funkcionarjem – torej tudi Nataši Pirc Musar, ki bo danes samoiniciativno nagovorila poslance v državnem zboru – ne pripadajo dodatki, razen dodatka za delovno dobo, danes poroča spletni portal 24ur.

Omenjeni člen izjemo naredi pri sodnikih in državnih tožilcih, saj jim priznava pravico do dodatka za dvojezičnost, položajnega dodatka, dodatka za delo v manj ugodnem delovnem času ter za pripravljenost. Čeprav je ustavno sodišče o tem že odločalo in ugotovilo, da neskladnosti z ustavo ni, v Uradu predsednice menijo, da rešitev ni ustrezna, še poroča omenjeni medij. "Ostali funkcionarji so v primerjavi s sodniki in državnimi tožilci postavljeni v neenak oziroma manj ugoden položaj," je v dopisu ministrstvu zapisal Krek. 

Nataša Pirc Musar | Avtor: Profimedia Profimedia

V isti sapi je spomnil, da nekateri funkcionarji, med drugimi predsednica republike in vsi funkcionarji v njenem uradu, niso upravičeni do prav nobenega dodatka, torej niti do dodatkov, do katerih so upravičeni funkcionarji sodne veje oblasti, niti do pavšala, do katerega so upravičeni poslanci, kot tudi ne do dodatka za nerazdružljivost funkcije, čeprav ta funkcija velja tudi zanje. "V tem primeru po našem mnenju ne gre za urejanje različnih pravnih položajev (javnih uslužbencev, funkcionarjev) na različne načine, temveč za urejanje enakih pravnih položajev (funkcij predsednice republike, funkcionarjev v Uradu, funkcionarjev izvršilne, zakonodajne in sodne veje oblasti, ki so med seboj enakovredne) na različne načine, kar pa ne more biti ustavno skladno," je poudaril. 

Kot je še zapisal Krek, so v Uradu predsednice prepričani, da gre pri pravici do dodatkov kot enega izmed sestavnih delov plače za neupravičeno in neustavno neenak položaj predsednice republike in funkcionarjev v Uradu v primerjavi z javnimi uslužbenci, pa tudi s funkcionarji sodne veje oblasti. Kot navajajo, je po njihovem mnenju neupravičeno tudi to, da trenutno določena višina plač funkcionarjev "nikakor ne odraža plačila za vse njihovo dejansko opravljeno delo".

V Uradu predsednice so prepričani, da tako predsednica republike kot funkcionarji urada svoje "delo" ob izvrševanju svojih funkcij opravijo prek vseh časovnih zakonskih maksimumov, ki jih za varstvo delavcev določa Zakon o delovnih razmerjih. "In za to ne dobijo dodatnega plačila ali nadomestila," so izpostavili.

Portal 24ur še opominja, da predsednica republike spada v 65. plačni razred, torej drugi najvišji. Ob tem znaša njena osnovna bruto plača 5663,42 evra. Poleg tega pa slovenska zakonodaja omogoča zakonskemu partnerju predsednika Republike Slovenije plačano odsotnost od dela v času, ko je prva dama zadržana zaradi protokolarnih obveznosti. Njen mož, Aleš Musar, ima torej pravico do mesečnega nadomestila za kritje stroškov zaradi obveznosti, ki znaša 15 odstotkov plače predsednika države.

Pred volitvami: mož ne bo zahteval nadomestila, po volitvah pa drugače

Spomnimo na njeno izjavo pred volitvami, da njen mož v primeru, da sama postane predsednica RS ne bo zahteval nadomestila, ki pa se je Pirc Musar ni držala, saj si je kasneje premislila. O tem smo pisali tukaj. Davkoplačevalci tako Alešu Musarju vsak mesec plačamo približno 850 evrov. Gre za pravico zakonca/partnerja do mesečnega nadomestila v višini v višini 15 odstotkov plače predsednice oziroma predsednika republike, kot smo že omenili zgoraj. Spomnimo: partnerica bivšega predsednika Boruta Pahorja Tanja Pečar te pravice ni uveljavljala.

Iz urada predsednice so se medtem odzvali in zapisali, da nikakor ne drži, da Pirc Musar ni zadovoljna s svojo plačo oziroma, da želi višje plačilo. "Takšni naslovi so zavajajoči in neresnični. V izogib nadaljnjim špekulacijam na povezavi objavljam tudi celoten dopis, ki je bil 24. novembra 2023 poslan na Ministrstvo za javno upravo, iz katerega jasno izhaja, da nikoli nisem trdila, da nisem zadovoljna s svojo plačo oz. da želim višje plačilo, temveč se zavzemam za ustavno skladen in pravičen sistem plač funkcionarjev in vseh javnih uslužbencev," je še zapisala na Twiterju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 39
  • sandi76 19:44 13.december 2023.

    I tata bih, sine. Prosim , da javno objavite ime in priimek tistega, ki si ne želi višje plače, penzije , dodatkov, bolniške, otroških dodatkov.....

  • Burja 18:55 13.december 2023.

    Zato, jst nisem kandidiral za predsednika, ker bi moral živeti od prihrankov.🙃

  • dare326 18:25 13.december 2023.

    3000€ ji ni zadosti. Kot odvetnica si je dala plačo 2000€, da ne bi šlo preveč za davek. Koga to ona j. Tukaj je najbolje citirati Elona, FU.