Slovenija
7139 ogledov

Predsedniške volitve 2017 bodo ...

Milan Brglez Saša Despot
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je natanko opoldne razpisal volitve za predsednika Republike Slovenije in določil, da bodo te 22. oktobra 2017. Če bo potreben drugi krog, bo ta najverjetneje tri tedne kasneje.

Volitve predsednika republike morajo v skladu zakonom sicer biti opravljene najpozneje 15 dni pred iztekom petletne mandatne dobe prejšnjega predsednika republike - Borut Pahor je prvi mandat nastopil 23. decembra 2012. Glasovanje v morebitnem drugem krogu volitev pa se po zakonu opravi najpozneje 21 dni po prvem glasovanju.

Predlog kandidature se vloži neposredno pri republiški volilni komisiji najkasneje petindvajseti dan pred dnevom glasovanja.  Čeprav se zdi, da se je volilna kampanja že začela, se ta lahko začne najprej 30 dni pred dnem glasovanja, končati pa se mora najkasneje 24 ur pred dnem glasovanja.

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je pojasnil, da začnejo roki za volilna opravila teči 21. avgusta 2017. Izpostavil je, da Slovenija potrebuje predsednico ali predsednika z odlikami, kot so pogum, načelnost, iskrenost, poštenost in odprtost: "Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo oglasil vedno, ko bo treba o perečih družbenih vprašanjih in dilemah zavzeti stališča. Predsednik republike je namreč vrhovna moralna in politična avtoriteta v državi, zato se mora in je prav, da svojo avtoriteto udejanja tudi s tem, da se opredeljuje do vseh dogajanj v naši državi in družbi."

Milan Brglez si je ob tem še zažel, da bi se v času kampanje predvsem razpravljalo o funkciji predsednika republike.

Kdo se bo potegoval za mesto v predsedniški palači?

Damjan Murko | Avtor: T. L. / mediaspeed.net T. L. / mediaspeed.net
Predsednik Borut Pahor je že napovedal, da se bo na volitvah potegoval za nov mandat kot neodvisni kandidat, čeprav ga bo najverjetneje podprla tudi stranka SD. Boj za predsedniški stolček je napovedala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak, v drugih parlamentarnih strankah - tudi največjih SMC in SDS - glede sodelovanja na predsedniških volitvah še skrivnostni.

Poleg njiju so svoje kandidature napovedali diplomat in profesor Milan Jazbec, kamniški župan Marjan Šarec in kulturnik Andrej Rozman - Roza. Pričakovati je, da bo kandidaturo napovedal tudi predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič, ki je pred nekaj tedni za Žurnal24 povedal, da bo odločitev s stranko sprejel šele jeseni. Med tistimi, ki so napovedali kandidaturo, a še niso zbrali potrebnih 5.000 podpisov (ali 3.000 podpisov in podporo politične stranke ali podporo politične stranke in treh poslancev državnega zbora), pa so med drugim tudi pevec Dominik Kozarič, komedijant Žiga Papež, Jožef Jarh, Jordan Zahar, Ludvik Poljanec, Aleš I Cepič, Dušanka Janša in Martina Valenčič in estradnik Damjan Murko, ki se je že lotil snemanja promocijskega video spota.

Pahor pa med tem pod sloganom "po dolgem in po čez" peš hodi iz Goričkega v Piran. Uradno je na dopustu.

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 17:21 14.avgust 2017.

    Zanimiv besedni dvoboj lahko pričakujemo med Jelinčičem in Pahorjem ,če bo žreb tako odločil (beri namestil) ! Jelinčič bi Pahorja poslal tja kamor sodi ................

  • matermila 06:39 13.avgust 2017.

    Sicer je pešačenje manekena,njegov problem,zanima me samo koliko to stane nas,davkoplačevalce?Vsi tisti,ki letajo okoli njega so na plačilni listi iz proračuna,zato mislim,da je v privilegiranem položaju glede na druge kandidate(troši državni denar za tiho kampanjo)

  • Avatar Džoser
    Džoser 14:58 11.avgust 2017.

    Če sem povsem iskren do sebe in mojih najdražjih ni noben kandidat iz katere koli politične stranke primeren za predsednika.Niti vsi Kljukci,ki so se prijavili kot rešitev.Glede na zavoženo stanje v naši državi bi morda v enem mandatu naredil samo ...prikaži več en "DOLFI",ki ga pa ne premore niti Evropa.Imeli smo ključavničarja,ki je bil bolj sposoben kot vsi magistri danes.