Slovenija
351 ogledov

Premalo pozorni, kaj prinesemo domov

Kovanci Žurnal24 main
Podobnost. Kovanec za eno turško liro občasno tudi v Sloveniji, ker je videti kot evrski.

“Preverite, ali med svojimi kovanci za dva evra nimate kovanca turške valute, ene turške lire,” opozarja eden od bralcev, ki je podobnost med obema kovancema dveh različnih valut opazil ob nedavni vrnitvi s potovanja po Turčiji. “Kovanec za eno liro je zelo podoben kovancu za dva evra. Oba sta enako velika, bakreni del je obkrožen z nikljem. Na eni strani kovanca je – tako kot na evropskih – vtisnjena glava, v tem primeru Atatürk,” dodaja bralec. Kovanec za eno liro je sicer vreden 40 centov.

Na Banki Slovenije (BS) ne vedo točno, koliko kovancev za eno turško liro se je do zdaj pojavilo v Sloveniji. Naše banke namreč teh kovancev ne zamenjujejo oziroma odkupujejo. “Dvobarvni kovanci se pri nas pojavljajo občasno, še najpogosteje v času dopustov, ko jih dopustniki iz tujine prinesejo s seboj domov. Kovance največkrat sprejmejo premalo pozorni občani, ki ne pogledajo vrnjenega drobiža ali sploh ne vedo, kakšne so značilnosti evrskih kovancev,” so prepričani v BS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.