Slovenija
24 ogledov

"Premalo prstov za zamašitev lukenj"

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Gregor Golobič je prepričan, da slovensko visoko šolstvo potrebuje korenite prenove. Trenutno stanje visokošolske mreže ocenjuje kot nedomišljeno in tudi do marsikaterega okolja krivično.

Visokošolski minister tako meni, da "je v visokošolski posodi toliko lukenj, da nimamo več dovolj prstov, da bi jih zamašili. Zato je treba skovati novo."

Golobič pravi, da bo nacionalni visokošolski program, ki ga pripravljajo, dolgoročnejši od dosedanjih, saj bo pripravljen od leta 2011 do leta 2020.

Kritike napovedanih sprememb iz izhodišč visokošolskega progama pa poziva, da naj povedo, kako bi bilo mogoče brez precejšnjih sprememb doseči bistveno izboljšanje stanja v visokošolskem prostoru.

Krivično stanje
Sicer pa trenutno stanje visokošolske mreže ocenjuje kot nedomišljeno in tudi do marsikaterega okolja krivično: "Najhuje je to, da je država s financiranjem dala mladim neredko lažno sporočilo, da te programe financira, ker jih potrebuje in da bodo diplomanti po koncu študija našli delo."

Na vprašanje, kako bo sprejet vladni rebalans proračuna vplival na doseganje postavljenih razvojnih ciljev, odgovarja, da je najpomembneje, da se niso bili prisiljeni odpovedati nobenemu pomembnemu projektu in so predvsem zamaknili nekatera izplačila.

Študent naj bo res študent
Golobič meni, da trenutno v visokem šolstvu gostuje nemalo ljudi, ki nimajo študentskih ambicij, ki so tam predvsem ali izključno zaradi statusa. To želijo odpraviti in potem, ko ne bo več takšnih "študentov", se bo zmanjšalo tudi njihovo skupno število.

"To prinaša prihranek denarja, ki gre zdaj v visokem šolstvu za nevisokošolske namene. Obseg tega denarja želimo v visokem šolstvu zadržati, a za kakovost, ta pa stane,"
pravi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.