Slovenija
978 ogledov

Preobrat: prva zmaga za kreditojemalce v švicarskih frankih

Frank Profimedias
Tisti, ki so vzeli kredit v švicarskih frankih, so dosegli prvo zmago na sodišču.

Tisti, ki so vzeli kredit v švicarskih frankih, so dosegli prvo zmago na sodišču. Višje sodišče v Mariboru je razveljavilo sodbo prvostopenjskega sodišča. Dolžnica, ki ima kredit v frankih, se je pritožila na sklep o izvršbi. 

"Gre za prvo pozitivno odločbo Višjega sodišča v zadevah kreditojemalcev v CHF v Sloveniji!" so sporočili iz Združenja frank. 

Stališča sodišča so precej revolucionarna in določna. Sodniki so namreč ocenili, da tako kot so določene najvišje dopustne obresti, tudi valutno tveganje, ki ga prevzame potrošnik,  ne more biti neomejeno, ampak mora biti zaščiten pred pretiranim porastom obveznosti. 

Sodišče: Veljajo iste omejitve kot za kredite v evrih

"Slovenski zakonodajalec za potrošniške kredite ni posebej opredelil omejitev vezanosti kredita na tujo valuto. Ker ni posebej predpisane omejitve valutnega tveganja oziroma maksimiranja tečajne razlike, kot to sicer velja za obresti, se uporabi splošno določilo, ki velja za vse potrošniške pogodbe, ki prepoveduje nepoštene pogodbene pogoje," so pojasnili sodniki. 

Če so stroški odplačila kredita v frankih višji od najvišje dopustne efektivne obrestne mere v evrih, potem gre za nepoštene pogodbene pogoje, je ocenilo sodišče, to pa pomeni, da je pogodba nična. 

Tega sodišče samo ni moglo oceniti, najeti bo treba izvedenca, zato tudi ni odločilo, ampak je zadevo vrnilo v odločanje na prvo stopnjo. 

Mnogi kreditojemalci v frankih so bili po mnogih letih odplačevanja zaradi spremembe tečajnega razmerja med evrom in frankom banki dolžni več, kot so najeli kredita.

Zaradi tega so vložili tožbe, a so bile doslej še vse neuspešne

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • TistoPravo 19:56 11.julij 2017.

    ...pojem podivjana ne spada pred vsako žensko...se pa zgodi, kot tudi se zgodi da kdo niti malo ni podivjan...pa te vseeno nate.g..n..izkušnje izkušnje izkušnje, teh se ne "da kupit v samostrežni trgovini"...tega se lopovi in lažnivci dobr zavedajo, zato pa ...prikaži več stane za vse ostale ta šola kar nekaj dnarja!

  • TistoPravo 19:56 11.julij 2017.

    Vse je dogovorjeno in preračunano...budale plačujejo ali plačujemo že zdavnaj zapravljen denar naših elit posistemu navidezne "popolne konkurence". Problem je, ko ti tisoč faksev ne pomaga, ker te praktično prelisičijo z primarnimi dobrinami za preživetje, za katere človek še ubija ...prikaži več in ne da se samo "pusti okrat in oropat". Za 25 let kredita ni človeka na svetu, ki bi ti predvidel pozitivni izzid nit v euro na euro formuli....kdor je vstopil skozi vrata v kredit preko tveganja preko tečaja euro svičarski frank, je tvegal vse dvojno. No, in povejte kdaj in kakšnih razmerah si človek postelje posteljo z dvojnim tveganjem izgube vsega in še celo zapad v negativno stanje...samo problem je, da se ljudje najlažje naučimo na primerih...torej da jih fašemo...ampk žal mi ie predvsem tiste, ki jih fašejo znova in znova brez da bi se jim znanje izboljšalo. Veste kako pravijo, ko ti ženska podivja....moškemu preostane samo pa pa....kdor pa ne bo uvidel tega v prvo, mu bo pa lecija večkrat ponovljen

  • TistoPravo 19:56 11.julij 2017.

    V današnjem svetu moraš biti specialist na vseh področjih, ker drugače si oziroma iz tebe narededijo eno čisto navadno budalo! Oziroma se na tebi izvede totalna kraja oziroma rop