Slovenija
8248 ogledov

Pretresljiva izpoved gasilca: A poznate ta občutek?

Protest poklicnih gasilcev
1/10
Saša Despot
"Pred oči, ušesa in nos nam prihajajo vsi ti grozni prizori poškodovanih in mrtvih ljudi, stokov, vreščanja in vonjave, ki smo jih zbrali na intervencijah."

"Ta protest bi rad podprl s svojimi izkušnjami, ki sem jih kot poklicni gasilec pridobil v preteklih 18-letih, da bi gospe in gospodje politiki lahko čim bolje razumeli vzrok današnjega protestnega shoda," je na začetku zelo čustvenega govora, na odru, pred množico gasilcev in z željo, da ga mogoče slišijo tudi v stavbi pred njim, dejal poklicni gasilec Aleš Ferletič iz poklicne gasilske enote Nafta Lendava.

Protest poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Gospe in gospodje politiki, sprašujem vas, ali poznate občutek, ko iz razbitega avtomobila po napornem izrezu izvlečete mladeniča, starega nekaj čez dvajset let in ugotovite, da ga poznate, ker je živel le nekaj kilometrov od vas, da je ta otrok edinec, s staršema zaposlenima v podjetju, kjer ste tudi vi in mu ne morete več pomagati, ker je podlegel poškodbam," je začel Aleš, ki je politike še vprašal, ali sploh vedo, kaj je delo gasilca.

"A poznate občutek, ko tolažite človeka, ki so mu zdravstveni delavci odpeljali v bolnico otroka in ženo, s poškodbami, ki sta jih utrpela v prometni nesreči, ko ima ta človek na tisoče vprašanj, kako se je to pripetilo, kaj bo z ljubljenima in, ko se temu človeku podira ves svet pod nogami?"

Protest poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ko v nesreči umre otrok ...

Aleš je svojo izkušnjo nadaljeval z vprašanjem ali politki, ki ne sprejemajo zahtev gasilcev sploh lahko razumejo, kako se človek počuti takrat, ko ob prometni nesreči umre otrok: "Poznate občutek, ko se pripelješ na prometno nesrečo, kjer je podlegel otrok podobne starosti, kot je vaš in si v nekaj sekundah zavrtite film, kaj bi bilo, če bi ta otrok bil moj," je dejal in dodal: "Gospe in gospodje politiki, ali poznate občutek, ko iz zmečkanega vozila potegnete komaj še kaj živečo osebo, ob tebi pa je ostanek osebe, ki je videti, kot da bi bila obdelana z giljotino, sekiro ali spuščena preko mašine za rezanje mesa ... In še:  "Gospe in gospodje politiki, ali poznate občutek, ko v goreči hiši zagledaš zoglenele ostanke človeka ali nekoga, ki je videti, kot da bi ga spekli na žaru ..."

Ali poznajo delo gasilcev, je Aleš spraševal pred stavbo vlade, v kateri so ministrice in ministri zasedali na redni seji in ga verjetno tudi slišali. Kolegi gasilci iz vseh poklicnih slovenskih enot so namreč njegovo izpoved potrjevali z glasnimi vzkliki, videti pa je bilo tudi kakšno rosno oko - ob spominu na dogodek, ki ga je marsikdo od teh ljudi že doživel.

Protest poklicnih gasilcev Pred vlado Slovenija Protestni shod gasilcev: "Glavo v ogenj tiščimo, da od vlade le brco v rit dobimo"

Protest poklicnih gasilcev | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Vse to se v nabira v nas leta in leta

Tako stresno je torej delo gasilcev, kot je pojasnil Aleš, se namreč po končanem delu začne še drugi del: "Pred oči, ušesa in nos nam prihajajo vsi ti grozni prizori poškodovanih in mrtvih ljudi, stokov, vreščanja in vonjav, ki smo jih zbrali na intervencijah. Vse to se nabira v nas dneve, tedne, mesece in leta, nekaterim tudi vse življenje ..." Sledili so samo še vzkliki in skandiranje ... 

"Da, gospe in gospodje politiki, takšno je naše delo. Da smo lahko vsemu temu kos, moramo imeti gasilci veliko srce in jajca ter želodec iz neerjavečega jekla," je dodal gasilec iz Lendave, ki kot pravi, ne razume nasprotovanja vlade od dvigu plačilnega razreda za delo na mestu gasilske skupine in vodje izmene: "To so kadri, ki vodijo kolege in se na krajih intervencije morajo hitro in pravilno odločati, koga in na kakšen način bodo poslali ali z njim šli v nevarno intervencijo, od koder je možno, da ne bo več prihoda domov," je zaključil Aleš.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Ivo 08:19 06.oktober 2017.

    Glejte, to je poklic, ki ste ga sami izbrali. Zdravnik bi lahko enake zgodbe povedal, pa policist, pa gorski reševalec, ipd. Zavedajte se, da ima vsak poklic svoje prednosti in slabosti. Saj ni samo delo, delo in delo. Saj imate ...prikaži več ure in ure prostega časa, ko se ne zgodi nič nujnega. Izkoristite jih za priprave na intervencijo. Zasebni sektor ne more več vzdrževati javnega v RS. Ostalo nas je še nekaj prestarih, mladi brez zvez bežijo, saj vidijo, dna in sistem se bo sesul sam vase, prej kot slej.

  • maresem 18:32 05.oktober 2017.

    Ta politična banda ne pozna nobenega občutka, ne etičnega, humanega, čustvenega... brigajo jih le njihove debele smrdljive riti in kako bo na voljo slo mafiji.

  • nizakej 16:44 05.oktober 2017.

    Cigo naštepa tri otroke in že kasera več podpore kot je začetna plača redno zaposlenega gasilca. Vlada, da vas ni sram...