Slovenija
26249 ogledov

Prihaja babje poletje!

Topla jesen
Kako visoke temperature lahko pričakujemo?

"Po svežem, mokrem in zelo sivem septembru nas v oktobru čaka obdobje suhega, toplega in tudi sončnega vremena," pišejo pri Agenciji za okolje. "Ker bo ozračje stabilno, pričakujemo, da bosta megla in nizka oblačnost jutranja stalnica."

Obdobje stabilnega vremena bo izrazitejše po četrtku, ko se bo k nam razširil anticiklon. "Pred tem bo predvsem na zahodu pogosta nizka oblačnost in občasne rahle padavine," napovedujejo pri Agenciji za okolje. 

Jesen Vreme Slovenija Jesenska mešanica; kakšen bo pa vikend?

Do 25 stopinj Celzija

Dodajajo, da so za topla obdobja v oktobru značilna izrazita dnevna nihanja temperature s toplotno inverzijo. "Zjutraj je tako po nižinah megla, temperatura je lahko le okrog 5 stopinj Celzija," pišejo pri Arso. "Čez dan pa je sonce še vedno dovolj močno, da razkroji meglo, hkrati pa se zrak pri tleh premeša z zrakom iz višjih plasti."

V takšnih dneh smo lahko deležni zelo hitrih sprememb, temperatura se lahko dvigne tudi za 20 stopinj Celzija, popoldnevi pa so poletno topli in lahko presežejo 25 stopinj Celzija.

Pri Agenciji še navajajo, da je bilo najbolj vroče oktobra leta 2011, ko se je petega v mesecu v Slapu pri Vipavi ogrelo celo do 30 stopinj Celzija. "V zadnjih dveh oktobrih nismo bili deležni babjega poletja," še pravijo pri Arso. "Temperatura se je le nekajkrat povzpela nad 20 stopinj Celzija."

Zelo toplo je bilo leta 2014

Zelo toplo obdobje smo nazadnje imeli v letu 2014, ko se je v Murski Soboti temperatura šestkrat povzpela nad 25 stopinj Celzija, kar je največkrat zadnjih 50 letih. "V arhivu pa najdemo podatke o posameznih zelo toplih dnevih," navajajo na agenciji. "Leta 1971 se je 23. oktobra temperatura v Črnomlju povzpela kar do 29,8 stopinj Celzija."

Topla jesen | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako topel bo letošnji oktober ne morejo natančno napovedati. "Najverjetneje bo najvišja temperatura od 20 do 25 stopinj Celzija," pravijo pri Agenciji. "Razlike v temperaturi so med posameznimi kraji zaradi vpliva reliefa in lokalnih vetrov lahko zelo velike."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3