Slovenija
435 ogledov

Prijave zaradi invalida na cesti

Invalidski voziček Shutterstock
Vozniki so se obrnili na policiste.

Kranjski policisti so ta teden obravnavali tri, prejšnji teden pa eno prijavo glede udeležbe osebe na invalidskem voziščku na cestah na območju Šenčurja in Cerkelj na Gorenjskem.

"Prijavitelji so sporočali, da situacije  –  vožnja  po sredini smernega vozišča, neuporaba odsevnikov in oviranje prometa – tudi na cesti, kjer je omejitev 90 km/h, predstavljajo nevarnost," pri tem pove Bojan Kos s kranjske Policijske uprave in doda opozorilo na možnost srečanja s to ranljivo kategorijo udeležencev na cesti.

Pravila za uporabo invalidskih vozičkov

Invalidski  voziček  je posebno prevozno sredstvo, ta sredstva se smejo v cestnem  prometu uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce in kolesarskih poteh  ter na območjih za pešce in območjih umirjenega prometa, izjemoma pa na  vozišču  ceste,  namenjene  prometu  motornih vozil, na kateri ni druge primerne  prometne  površine,  ločene  od vozišča. Udeležba na cestah zunaj naselij, v temi ali megli, je za te udeležence zelo nevarna.

Oseba,  ki  so  vozi  v  invalidskem  vozišču  mora upoštevati predpise, ki veljajo  za  udeležbo  pešcev  oziroma  kolesarjev  v cestnem prometu in to pomeni,  da  mora  v  primeru,  ko  ni mogoče uporabljati prometne površine namenjene  hoji pešcev, hoditi (voziti) ob desnem robu vozišča v smeri hoje (vožnje), izjemoma ob levem robu v primeru ovir na vozišču, nevarnosti ipd. Pešec,  ki  potiska  ob sebi enosledno vozilo, ga mora voditi na svoji levi strani.

Nova ureditev ceste Nove oznake Slovenija Nove oznake na cesti, veste kako je treba tukaj voziti? Jutranja prometna konica v Kranju Slovenija Akcija proti alkoholu in drogam v prometu

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.