Slovenija
78 ogledov

Primer jeseniške deklice: "Želel se je je znebiti in dati v posvojitev"

Sanda Alibabić Saša Despot
Na sodišču so zaslišali babico pokojne jeseniške deklice.

Na kranjskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Sandi Alibabić in Mirzanu Jakupiju za smrt dveletne deklice julija lani. Sodišče je zaslišalo mamo obtožene Sande Alibabić.

Sabiha Alibabić je pojasnila, da je Jakupija spoznala konec decembra 2015, ko se je hči odselila od svojega dolgoletnega partnerja in skupaj z dvema od štirih hčera zaživela z njim. Ko jih je prvič obiskala, je videla, da nimajo nobenega pohištva in hrane ter da spijo na tleh, zato jim je prinesla posteljo in hrano.

"Jakupi mi že od začetka ni bil všeč," je povedala in dodala, da po 19. marcu Jakupi ni več želel, da bi hodila k njim na obisk. Obtoženi Jakupi je nato odvrnil, da je bila Sanda tista, ki je odločala, kdo bo stopil v stanovanje in kdo ne.

Tedaj je bila njena druga vnukinja zaradi bolezni že v Stični, z Jakupijem in Alibabićevo pa je živela le najmlajša. Večkrat je prišla do vrat stanovanja, da bi jo videla, vendar je niso spustili notri, je povedala. Z deklico je zato govorila le po telefonu.

Nazadnje je bila pred vrati le nekaj dni pred 2. julijem, ko so že neodzivno deklico odpeljali reševalci. Kot je dejala, ji je odprla Sanda. Prosila jo je, če lahko vidi svojo vnukinjo, a ji je rekla, da spi.

Babica o vnukinji: bila je povsem običajen otrok

Babica umrle deklice sicer v preteklosti na njej ni opazila nobenih poškodb, razen enkrat na čelu, ko so ji rekli, da je padla s trampolina. Zavrnila je tudi Jakupijeve navedbe, da je bila deklica poseben otrok, ki bi potrebovala posebno skrb in se je v jezi sama butala z glavo. Kot je poudarila, je bila povsem običajen otrok, živahen in nasmejan.

Ocenila je, da je bil Sandin odnos do otrok normalen. Jakupija nikoli ni videla, da bi bil nasilen, se je pa želel deklice znebiti in jo dati v posvojitev, je povedala Sabiha Alibabić. Dodala je, da ji hči ni nikdar omenila, da se Jakupija boji, vendar pa je bila po njenem mnenju podvržena njegovim pritiskom. Po smrti deklice je večkrat slišala tudi, da Jakupi v priporu grozi njej in otrokom, da jih bo pobil, ker so mu uničili življenje.

Zaslišali bivšo ženo

Sodnica je zaslišala tudi Jakupijevo bivšo ženo in predstavnico jeseniškega centra za socialno delo. Zaradi zaščite drugih otrok je javnost v tem delu izključila. Na prihodnjem sojenju, ki bo 29. maja, bo zaslišan tudi oče umrle deklice.

Sanda Alibabić in Mirzan Jakupi sta obtožena več kaznivih dejanj, ki so privedla do smrti deklice. Deklici naj bi povzročila več lažjih poškodb po telesu in hudo poškodbe glave, zaradi katere je umrla. Pred smrtjo naj bi jo zanemarjala, puščala samo doma in jo trpinčila. Oba obtožena vse očitke zanikata, krivdo pa valita druga na drugega in na pokojno deklico.

Komentarjev 2
  • Omega_v6 16:55 19.maj 2017.

    Kakšna "MATI" pa je to,ki dovoli,da ji ljubimec ubile otroka iz prejšnje zveze!! Škoda sonca,da sveti po takšnih zvereh!! Nimam besd celo smrtna kazen je premalo za takšen par,ki otroka pretepe do smrti!!

  • praufo 15:00 19.maj 2017.

    vse čestitke sodstvu in tej gnili državi, ki bo ogromno zapravila za ta dva kriminalca - izmečka, glede na to koliko je sodstvo sposobno in odvetniki sposobni, bo primer celo zastaral, tile izmečki bodo pa dobili celo odškodnino od države, ...prikaži več ... ja tako se dela