Slovenija
2896 ogledov

Primer veleposlanice Veronike Stabej: Pol leta po zahtevi tožilstva končno zaslišanje

Ministrstvo za zunanje zadeve. Žurnal24 main
Neverjetnega pol leta po zahtevi za sodno preiskavo in več kot dve leti po javnem razkritju domnevnih nepravilnosti bo razpisan narok za zaslišanje.

Postopek v primeru suma treh kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic , kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja v primeru veleposlanice Veronike Stabej se le nadaljuje ... Tožilstvo je sicer že 3. marca podalo zahtevo za preiskavo, a kot so nam zdaj pojasnili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, bo šele v naslednjih dneh razpisan narok za zaslišanje. Preden preiskovalni sodnik izda sklep, mora v skladu z zakonom o kazenskem postopku namreč zaslišati tistega, zoper katerega je zahtevana preiskava.

Kako je možno, da sodišče o uvedbi preiskave odloča že tako dolgo?

"Sodišče ne vodi  podatkov oziroma statistike, kakšen je običajen rok, v katerem sodišče odloči ter kdaj  je bila vložena najstarejša zahteva za sodno  preiskavo, o kateri še ni bilo odločeno,  temveč so ti podatki razvidni iz posameznih spisov. V konkretni zadevi skladno z 185. členom ZKP pa tudi še niso izpolnjeni  pogoji,  kot  jih določa omenjeni člen," odgovarjajo na sodišču, kjer se sklicujejo na predpis, ki določa, da če preiskava ni končana v šestih mesecih, mora preiskovalni sodnik obvestiti predsednika sodišča, zakaj preiskava še ni končana.

Veronika Stabej | Avtor: mediaspeed mediaspeed
Predsednik sodišča ukrene, kar je potrebno, da se preiskava konča.

Čas, v katerem je sprejeta odločitev o zahtevi  za  preiskavo, naj bi bil sicer odvisen od mnogih dejavnikov, kot so obsežnost in zahtevnost  zadeve, potrebna izdelava izvedenskega ali več mnenj, organizacija pričanj s pomočjo videokonferenc  ... 

Na nepravilnosti opozorili že leta 2014!

Med številnimi nepravilnostmi, ki jih je razkril že novembra 2014 opravljeni diplomatski nadzor na veleposlaništvu v Parizu, najbolj izstopa razkritje, da je veleposlanica ček za pet tisoč evrov, naslovljen na veleposlaništvo dopisala svoje ime, denar pa je bil nakazan na njen osebni račun. Interni nadzor ministrstva je sicer ugotovil, da "obstajajo razlogi za sum", da ima ravnanje veleposlanice v tej zadevi "znake kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, poneverbe, goljufije, oškodovanja javnih sredstev ali zatajitve".

V javnosti so se nepravilnosti pojavile šele, ko je novinar TV Slovenija pridobil poročilo o omenjenem nadzoru. Nepravilnosti so najprej sicer skrivali pod oznako zaupnosti, po posredovanju informacijske pooblaščenke pa so jih le razkrili.

Veronika Stabej Veleposlanica Slovenija Veronika Stabej: Poneverila pet tisoč evrov, vrniti jih mora le 618

Minister vedel, a ukrepal ni ...

Nepravilnosti pri poslovanju je - kot že omenjeno - pokazal interni nadzor ministrstva za zunanje zadeve, a zunanji minister Karl Erjavec Stabejeve ni prijavil policiji in je najbrž tudi ni nameraval, ampak se je preiskava začela na podlagi anonimne prijave. Tudi opomin pred odpovedjo delovnega razmerja so ji izrekli šele, potem ko so bili obveščeni, da poteka policijska preiskava in skoraj mesec in pol po tem, ko je Erjavec podpisal končno poročilo internega nadzora. Stabejeva je tudi po izbruhu afere in vrnitvi v Slovenijo ostala zaposlena na ministrstvu.
 
Na Ministrstvu RS za zunanje zadeve so za Žurnal24 pojasnili, da niso seznanjeni s potekom predkazenskega postopka zoper veleposlanico Veroniko Stabej. Do sedaj pa na ministrstvu tudi niso prejeli vabila na zaslišanje drugih uslužbencev ministrstva.
Komentarjev 1
  • Janez_53 20:03 29.avgust 2017.

    Pa kaj za ljudi se pošilja na veleposlaništva??? Je razsipavanje državnega denarja eden od pogojev za zasedbo tega delovnega mesta?