Slovenija
5232 ogledov

Pripravite se! Izdali so oranžni alarm!

vreme dež dežnik Shutterstock
Vreme nam v prihodnjih nekaj dneh ne bo naklonjeno.

Agencija RS za okolje opozarja, da se Sloveniji od ponedeljka zvečer do noči na sredo obeta obilno deževje. "Zaradi nastanka novega ciklona nad severnim Sredozemljem se bodo padavine po Sloveniji ponoči okrepile in vztrajale še ves jutrišnji dan. V dobrih 24 urah (od ponedeljka zvečer do noči na sredo) bo v večjem delu države padlo od 40 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 litrov na kvadratni meter," so zapisali v opozorilu. 

Sardinija ciklon Kleopatra poplave neurje Slovenija Razmere že kritične: Reke poplavljajo, kleti so zalite, ceste neprevozne

Obilne padavine bodo povzročile naraščanje rek. Reki Krka in Ljubljanica že poplavljata na območjih pogostejših poplav. Danes se bodo poplavljene površine ob omenjenih rekah in njunih pritokih prehodno nekoliko zmanjšale, a se bodo v torek čez dan spet začele povečevati. 

Poplavljeno parkirišče | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V torek pričakujejo razlivanja rek na območjih vzhodne, severovzhodne, južne in osrednje Slovenije. Močneje bodo narasle tudi Savinja, Sava v spodnjem toku, Mura in Drava. V noči na sredo lahko reke ponekod poplavijo tudi v večjem obsegu. Povečale se bodo tudi površine ojezerjenih kraških polj. 

Druga polovica tedna vendarle bolj suha

V noči na sredo bodo padavine oslabele in do jutra povečini ponehale. Oslabela bo tudi burja na Primorskem. V sredo naj bi bilo na Primorskem delno jasno, drugje zmerno do pretežno oblačno. Na vzhodu države bo predvsem dopoldne še možen rahel dež. Tam bo pihal tudi zmeren severni do severozahodni veter. 

poplave Vič Kot na sodni dan Slovenija Dežuje kot za stavo: Razlite reke, poplavljene kleti, neprevozne ceste

V četrtek pričakujejo suho vreme, z več jasnine na zahodu in več oblakov na vzhodu države. Po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne nekaj megle. Petek naj bi bil dokaj sončen s svežim in ponekod meglenim jutrom. Od sobote naprej pa se bo verjetnost padavin spet nekoliko povečala. 

oranžni alarm | Avtor: Arso Arso

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin
Komentarjev 2