Slovenija
73 ogledov

Prodaja Telekoma: Zadnja prepreka za prodajo padla

Telekom Slovenije Saša Despot
Pogoj, zaradi katerega je prodaja Telekoma britanskemu skladu Cinven zastala, je odpravljen. Makedonski varuh konkurence je potrdil posel Telekoma in Telekoma Austrie.

Agencija za varstvo konkurence v Makedoniji je pritrdila združitvi Telekomovega operaterja One in Vipa, ki je v lasti Telekoma Austrie. Prav ta združitev pa je bila ključni razlog za ustavitev prodaje Telekoma, saj je britanski Cinven želel garancijo države, v primeru, da se posel ne izpelje oziroma počakati, da regulator pritrdi poslu. 

Slovenski državni holding (SDH) na dodatne pogoje Cinvena ni pristal, zato je prodaja zastaja. Cinven se na odločitev regulatorja še ni odzval, a vseskozi poudarjajo, da jih Telekom še zanima. V zadnji izjavi za javnost so tako izpostavili, da "še naprej ostajajo zainteresirani za nakup večinskega deleža v družbi Telekom Slovenije in so v prihodnjih tednih, ko bo več jasnosti glede transakcije v Makedoniji, pripravljeni ponovno oceniti položaj".

Telekom odločitev že prejel, SDH še ne

So pa iz SDH že sporočili, da bodo svoje stališče glede postopka prodaje Telekoma Slovenije oblikovali po tem, ko bomo prejeli uradno stališče Telekoma Slovenije glede vsebine izdane odločbe Komisije za varstvo konkurence Republike Makedonije. "Po pridobitvi uradnih stališč glede odločbe in pridobitvi stališča potencialnega kupca, bomo o možnostih glede uskladitve prodajnih pogojev obvestili javnost."

Na Telekomu so pritrditev regulatorja že prejeli in dodali, da posel temelji tudi na izpolnitvi nekaterih zavez, a naj bi ga izpeljali do konca leta. Pogodba pa vključuje nakupno in prodajno opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz združene družbe v roku treh let po zaključeni združitvi.

Komentarjev 2
  • gornik 22:53 08.julij 2015.

    Končno bo Kocijančič dobil novega ponudnika za negovo expet svetovanje, postoji tudi moznost da dobi čevelj.

  • mph 17:02 08.julij 2015.

    Igra se lahko nadaljuje.