Slovenija
13 ogledov

Projekt Teš 6 nujen za stabilen sistem

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Projekt Teš 6 je nujen za stabilno delovanje slovenskega elektroenergetskega sistema, ocenjuje generalni direktor HSE Matjaž Janežič.
"Zagotovo nisem oranžen, mogoče sem pa cunami." Tako Janežič odgovarja na vprašanje, kako komentira t.i. oranžni cunami oziroma vlogo Zaresa v celotni energetski zgodbi.

Janežič: "Projekt je bil voden slabo"
"Vodenje Teša 6 zahteva strokoven, hiter in učinkovit pristop, povezan s sprotnim obvladovanjem tveganj, ki se pri takšnem projektu nujno pojavljajo," je danes poudaril Matjaž Janežič, ki ocenjuje, da so se pri vodenju Teša 6 v zadnjem letu pojavljale "motnje in zastoji ter številne nejasnosti, ki so ovirale njegovo izvedbo v zastavljenih časovnih in finančnih okvirih". Zato so izvedli določene spremembe, ki bodo Teš 6 vrnile na pot, začrtano v začetku njegovega snovanja in potrjevanja.

"Trdim, da je bil projekt voden slabo," je izpostavil in izrazil upanje, da se zdaj na 1,2 milijarde evrov ocenjeni projekt, ne bo več dražil.

Totu dovoljen vstop v Teš
Po tem, ko so novopečenemu direktorju Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Simonu Totu v petek stavkovne straže v petek prepovedale vstop v podjetje, mu danes vstopa nanj na bi preprečili.

Na vprašanje, do kdaj se nameravajo pogajati z delavci, ki Totu sicer ne dovolijo vstopa v Teš, je Janežič odgovoril, da nameravajo dogovor doseči še danes. V nasprotnem primeru bo Tot v Teš vstopil s policijskim spremstvom.

Po besedah predsednika podjetniškega sindikata Teša Branka Sevčnikarja je Tot izrazil željo, da bi danes imel v Tešu sestanek s projektno skupino za blok 6.

Predstavniki stavkovnega odbora Teša sicer menijo, da je bila četrtkova zamenjava Uroša Rotnika z mesta direktorja Teša nezakonita. Danes so se glede tega pogovorili s premierjem Borutom Pahorjem. Več o tem si lahko preberete v članku "Rotnikove izjave so izmišljene".

Zaustavitev? Prav, bomo kupovali pa v tujini.
Podjetniški sindikat Teša je v petek zaradi razrešitve izvedel dveurno opozorilno stavko. Sevčnikar je takrat napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni. "Od pristojnih organov – od predsednika vlade Pahorja, ministrice za gospodarstvo Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE zahtevamo, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere," je dejal.

Če se bodo stavkajoči odločili za zaustavitev proizvodnje, prvi mož HSE napovedujel, da bo v tem primeru Eles električno energijo kupoval v tujini in finančno obremenil Teš.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.