Slovenija
2648 ogledov

Protestni shod gasilcev: "Glavo v ogenj tiščimo, da od vlade le brco v rit dobimo"

Protest poklicnih gasilcev
1/11
Saša Despot
Pred parlamentom in vlado so se zbrali gasilci vseh poklicnih enot, ki dopoldne nimajo delovnih obveznosti. Zahtevajo izboljšanje svojih plač. Obrambna ministrica: Upam, da si bodo premislili.

Sprva pred parlamentom, nato pa tudi pred vladnim poslopjem so se na protestnem shodu zbrali gasilci vseh poklicnih enot iz Slovenije, ki si to dopoldne prosti, pridružili pa so se jim tudi nekateri prostovoljni gasilci, ki na tak način izkazujejo podporo svojim kolegom. Ti so prepričani, da so za svoje delo preslabo plačani. 

V uniformah se jih je zbralo več kot dvesto, na transparentih pa so vodilnim sporočali: "Kjer gori, tam smo mi, kjer se krade, tam ste vi", "Glavo v ogenj tiščimo, da od vlade le brco v rit dobimo" ter "Več evrov za vas, manj ostane za nas".

Ob protestnih žvižgih in vzklikih so udeleženci pred vladnim poslopjem prižgali tudi več bakel ter prižgali ogenj v dveh kotih, ki ju, kot gasilci, seveda dobro varujejo, se pa pred vlado vseeno kadi. Zvrstilo se je tudi več govorov ...

Robert Hrovat, domžalski poklicni gasilec, je povedal, da je ta shod posledica arogance in norčevanja iz poklicnih gasilcev. "To je prva vlada, ki nas ne sliši in ne upošteva,“ je dejal in dodal, da si poklicni gasilci želijo le odpraviti plačna nesorazmerja, a ne kot le deloma predlaga minister Boris Koprivnikar, ampak za vse gasilce, brez izjem. "Sami smo si izbrali ta čudovit poklic, a moti nas vaša dvoličnost. A moti nas vaša dvoličnost. Za pravice pravite ne, po uspešnih intervencijah, pa nas trepljate po ramah in nas lovite za slike, za svoj poceni PR. Žalosten sem in razočaran in jezen!“

Sindikalist Aleksander Ogrizek pa je povedal, da bi delna odprava anomalij, ki jim jih ponuja vlada, pomenila le vzpostavitev novih anomalij. Okvirna razlika med zneskom, ki so ga zahtevali gasilci, in zneskom, ki ga je ponudila vlada, pa je 150 evrov, je poudaril in nadaljeval, da so tudi reševalci, potapljači, reševalci z višin, delamo tudi nedelje in praznike. Slaščičar ima 28. razred, natakar 30., naš specialist gasilec pa 25. razred.

Glavno sporočilo, ki ga je slišati na shodum, je, da ima vlada za gasilce posluh samo takrat, ko jih potrebuje. V primeru nesreč in večjih požarov so poklicni gasilci tisti, ki so najbolj izpostavljeni, tvegajo svoje zdravje. Pravzaprav je vsaka njihova intervencija po svoje zahtevna. Delo je nepredvidljivo, kup nevarnosti in hud stres pa na gasilce prežita tudi v drugih nesrečah: v prometnih nezgodah, reševanju na vodi ali v njej in pri naravnih katastrofah.

Če protest ne bo zalegel, se bodo sindikalne aktivnosti samo še nadaljevali. Gasilci ne izključujejo niti stavke.

Kljub vsemu temu je to delo preslabo vrednoteno, je slišati od gasilce, ki so se za protest odločili po tem, ko se v večmesečnih pogajanjih z vladno stranjo niso uspeli sporazumeti o njihovih, kot pravijo minimalnih zahtevah, da se poklicnim gasilcem odpravijo anomalije v plačnih razredih in postavijo poštene osnovne plače.

 V pogajanjih so predlagali, da bi bili vsi gasilci deležni dviga za dva plačna razreda, na dveh delovnih mestih (vodja gasilske skupine in vodja izmene II) pa za tri plačne razrede, s čimer pa se vlada ne strinja in bi pristala  na zvišanje plač v manjšem obsegu. 

Glavni vladni pogajalec, minister za javno upravo Boris Koprivnikar pa vztraja, da so predlagane uvrstitve gasilcev korektne in primerljive z drugimi. Zadnjič se je z gasilci sestal pred dvema dnevoma, ko je minister poudaril, da bi po tem, kar ponuja vlada, 72 odstotkov gasilcev napredovalo za dva plačna razreda in skoraj vsi ostali vsaj za enega. Pri obeh vodstvenih delovnih mestih pa na zvišanje za tri razrede, kot zahtevajo sindikati ne morejo pristali, saj bi to porušilo razmerja v drugih poklicih. "Ponudli nam niso nič," je po sestanku, na katerem so pričakovali konkrentno ponudbo, povedal sindikalist Aleksander Ogrizek, ki je poudaril, da so razočarani.

Minister je ob tem opozoril, da so pogajanja o odpravi plačnih anomalij do 26. plačnega razreda zaključena in jih ne morejo ponovno odpirati, ker bi to pomenilo, da jih odpirajo s celotnim javnim sektorjem. A v sindikatu so prepričani, da njihovi predlogi v ničemer ne posegajo v rušenje razmerij z njim primerljivimi poklici, niti ne presegajo omejitev, ki so bile decembra dogovorjene med sindikati javnega sektorja in vlado.

Ministrica: Upam, da si bodo premislili

Andreja Katič, obrambna ministrica, je po koncu protestov v imenu vlade pojasnila, da je dialog zanje zelo pomemben in da ga je bilo kar nekaj. "Vlade je pri že sklenila dogovor z reprezentativnimi sindikati in dogovora je konec," je povedala ministrica in dodala, da bi uresničitev zahtev poklicnih gasilcev lahko odprl povsem nova usklajevanj tudi z ostalimi sindikati. Vlada zato ponuja gasilcem podpis aneksa, ki bi prinesel položajne dodatke, po katerem bi, kot rečeno, 72 odstotkov gasilcev napredovalo za dva plačna razreda in skoraj vsi ostali vsaj za enega.

Komentarjev 6
  • maresem 13:25 05.oktober 2017.

    katička, bolje, da se ti premisliš ali pa odstopiš... gasilce rabimo, takih voluharjev, kot ste zdaj na vladi, pa zagotovo ne.

  • igorgeus 13:22 05.oktober 2017.

    Simeselna bi bila sprememba plačnega sistema. Jasno, da če imaš samo razrede, da se cel sistem poruši, če enega spremeniš. Zato bi morali imet sistem po razredih samo za osnovno plačo, vse ostalo bi bili dodatki glede na delovno mesto. ...prikaži več Npr. nevarnost, izmensko delo, posebno odgovornost, nočno delo, nedeljsko delo... itd. Bi lažje manevrirali.

  • max 13:09 05.oktober 2017.

    Nisem gasilec, ampak sem se jim vseeno pridružil na protestu. Kje ste bili pa ostali, razčlovečeni in potlačeni. Verjetno v službi za 500eur.