Slovenija
41 ogledov

Protestno bi zaprli mejo

Krajana Seče in sobodajalca Emanuel Zalar in Marjanca Hrvatin kažeta na Kanegro Žurnal24 main
Pritožbe.
Prebivalce moti hrup z zabav elektronske glasbe, ki prihaja iz Kanegre.

“Nekateri občani, ker niso več pripravljeni prenašati tega hrupa, predlagajo protestno zaprtje meje. Če takšne akcije res bodo, pa je odvisno, ali bodo pristojne službe ukrepale ali ne,” razlaga Andreja Humar Fatorič, piranska občinska svetnica in podjetnica iz Seče.

Prebivalci Seče, Lucije, Bernardina in Belega križa namreč že več let opozarjajo na hrup z zabav elektronske glasbe, ki se vsako poletno sezono ob koncih tedna med 20. in 8. uro organizirajo na gostinski terasi kamnoloma v hrvaški Kanegri.

Pritožb niso prejeli
Portorož. Slavko Ivančič, predsednik Krajevne skupnosti Portorož, pojasnjuje, da uradno niso prejeli nobene pritožbe občanov, zato niso zavzeli nobenega stališča. “Največji problem je, da nimamo nobene jasne vizije razvoja Portoroža in ne vemo, ali bi želeli goste, ki so na ravni Kempinskega, ali bi raje imeli mlade, ki žurajo. Dejstvo pa je, da se denar v lokalih najbolje obrača ponoči,” meni Ivančič.

Tresejo se šipe in stene
Prebivalci pravijo, da glasba odmeva tako močno, da se tresejo šipe in vibrirajo stene. Menijo, da ima hrup negativne posledice na turizem, saj nekateri zaradi tega celo odpovedujejo nočitve pri sobodajalcih. “Tudi v naših hotelih so posamezni gostje imeli pripombe glede hrupa do poznih jutranjih ur. Zadnji tak dogodek je bil prejšnjo soboto,” pravi Dean Kocjančič iz Hotelov 
Bernardin.

Andrej Sovinc, vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline, prav tako pojasnjuje, da je hrup iz Kanegre za njihov park izjemno moteč. “Slovenija in Hrvaška sta podpisnici Ramsarske konvencije, s katero sta se obvezali, da se bosta izogibali dejavnostim, ki bi ogrozile ekološki značaj mokrišč. Takšen hrup ga vsekakor ogroža,” dodaja Sovinc.

Incidentov ne želijo

Na problem je Krajevna skupnost Lucija že večkrat opozorila policijo, notranje in zunanje ministrstvo ter vodstvo Občine Buje, kjer so jim predlagali, naj omejijo zabave do največ 1. ure. Vodstvo Občine Piran pa so spet opozorili ta teden.

Slavica Tucakov s piranske občine je povedala, da so na ta problem opozorili vodstvo Občine Buje v začetku tega leta, pri čemer so jim ustno obljubili, da se bodo potrudili rešiti ta problem. “Zaradi pritožb občanov glede hrupa bomo znova prosili župana Občine Buje, naj po svojih močeh ukrepa, saj si ne želimo incidentov,” pojasnjuje Tucakovova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.