Slovenija
232 ogledov

Proti raku z antidepresivi

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Prozac in druga zdravila za boj proti depresiji bi se lahko izkazala kot učinkovito orožje proti raku.

Britanski znanstveniki so namreč odkrili, da omenjena zdravila zavirajo rast tumorjev tudi do 90 odstotkov in bi jih lahko uporabili v kombinaciji z drugimi zdravili za povečevanje njihove učinkovitosti, piše Daily Telegraph.

Skupina raziskovalcev z birminghamske univerze je namreč ugotovila, da bi lahko uveljavljeni antidepresivi povzročili smrt rakavih celic. Raziskave levkemičnih krvnih celic pa so pokazale, da se je rast novih rakavih celic zaustavila za 90 odstotkov.

Raziskovalci pojasnjujejo, da bi lahko antidepresive uporabljali v kombinaciji s kemoterapijo. Ta je namreč za telo zelo škodljiva in jo je zato potrebno izvajati v daljših časovnih intervalih. V tem času pa se rakave celice lahko ponovno razmnožijo, z antidepresivi pa bi jih lahko v tem času držali pod nadzorom.

Dobra stran teh zdravil je tudi dejstvo, da so bila že preizkušena, zato bi se jih lahko za nove namene uporabljalo veliko hitreje, kot traja postopek potrjevanja novih zdravil.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.