Slovenija
65 ogledov

Prva skupina beguncev iz Grčije prispela na Brnik

azilni dom Logatec
1/7
Anže Petkovšek
Slovenija je sprejela prve begunce na podlagi evropske premestitvene sheme. Prva skupina 28 beguncev, od tega 14 otrok mlajših od 15 let, iz Grčije je danes zjutraj prispela na ljubljansko letališče.

Prvih 28 beguncev iz Sirije in Iraka - gre predvsem za družine in štiri samske moške - je danes zjutraj prispela na brniško letališče."Počutijo se v redu, le utrujeni so. Med njimi je tudi 14 otrok, mlajših mladoletnih," je ob prihodu prve skupine na podlagi evropske premestitvene sheme pojasnila Nina Gregori, generalna direktorica direktorata za migracije in integracijo.

Trenutno so še vsi nastanjeni v azilnem centru na Viču, družine bodo nato premestili v Logatec. Predstavnica visokega komisariata v Sloveniji pa je že dopoldne fotografirala trojico v družbi vodje azilnega doma, ki je pozirala ob plakatih zahvale.

Ker je vse posameznike država že varnostno preverila, na ministrstvu za notranje zadeve pričakujejo, da bo statusa begunca prejeli hitreje kot običajno - v kakšnem mesecu. Trimesečni uvajali program bo izvedla Slovenska filantropija

Za kasnejšo namestitev beguncev ministrstvo za javno upravo še išče stanovanja, ki bi jih zasebniki oddali v najem. Trenutno so dobili 50 ponudb za 57 nepremičnin. "Izbor bo narejen na podlagi stanja nepremičnin in lokacije," je še navedla Gregorijeva, ki kot bistveno izpostavlja tudi urbano okolje ter nadaljnje možnosti za vključitev v šole in zaposlitve.

Nove skupine pričakujemo že kmalu

Slovenija bo v naslednjih dveh letih predvidoma sprejela 567 prebežnikov iz Italije in Grčije na podlagi evropske sheme. Slovenija bo v Grčijo še ta teden sporočila, da lahko sprejme novo skupino beguncev iz te države. Iz Italije že nekaj časa pričakujemo tudi Eritrejko in devet Eritrejcev, a sosedje zaenkrat še niso sporočili predvidenega datuma prihoda skupine.

Posameznike naj bi država v manjših skupinah okoli 30 sprejemala vsak mesec.

Komentarjev 49
  • sprehajalec 09:08 15.maj 2016.

    Franci, pa si kdaj pomislil, da če bi se Europejci razmnoževali tako kot oni, samo od druge vojne naprej, bi bilo danes Europejcev v Europi 2,5 milijarde? To pa ne, suša pa da so brez dela, jih pa ne ovira ...prikaži več pri razmnoževanju. 20 milijonov si rekel? jaz ti povem 3-4 Milijarde v naslednjih 50 letih.

  • primoz.g 22:31 14.maj 2016.

    ZELO Dobrodošli, me ne moti nić. maj bodo iz kje so, ker tega da pridejo itak ne moremo kontrolirat.BOMO PA ustanovili stranko 10000% katera se bo zavzemala za enak zakon kot ga ima AVSTRALIJA, vsaj glede azilantov, in ...prikaži več se ga držali do pikice natančno. drugač pa nimam nič proti njim, le preden pridejo naj sporočijo da prihahajo, in če jih sprejmemo. bodo odločiteb prejeli na NAŠE stroške, kjerkoli se nahajali, razen en moreš zaprositi za azil če si ŽE v državi kjer bi rad dobil AZILJ.

  • dragec 18:06 14.maj 2016.

    Ima...ima...