Slovenija
148 ogledov

Prve tožbe zaradi kreditov v frankih že vložene

Frank, evro EPA
Prve tožbe zaradi kreditov v frankih so bile že vložene, še nekaj deset naj bi jih v kratkem.

Zaradi kreditov v švicarskih frankih sta vloženi že dve tožbi, ki so jih vložili še pred ustanovitvijo združenja, med 20 in 30 pa jih je v pripravi, je pojasnil predsednik Združenja frank Aleš Majcenovič. Prvi razsodbo pričakuje že pred koncem letošnjega leta.

Večina ljudi (združenje ima 1700 članov) po Majcenovičevi oceni čaka na izid prvih tožb, saj so stroške tožbe vključno z odvetniškimi stroški in pritožbo ocenili na tri do štiri tisoč evrov. Sodne takse se namreč obračunajo od vrednosti predmeta spora, ta pa je praviloma med 50 in 70 tisoč evrov. Majcenovič dodaja, da je mogoče zaprositi za oprostitev, delno oprostitev, odlog plačila ali plačilo takse na obroke, v eni od vloženih tožb je bil vlagatelj takse oproščen.

Dodaja, da bodo v eni od tožb, ki jo bodo vložili v tednu dni, zahtevali tudi začasno odredbo, da se izvajanje pogodbe (odplačevanje posojila) odloži do pravnomočne odločitve sodišča.

V tožbah zahtevajo, da sodišče ugotovi ničnost pogodbe, ker banke niso spoštovale načela vestnosti in poštenosti ter enakovrednosti strank, posojilojemalci so namreč s pogodbo sprejeli neomejeno tveganje, pravi Majcenovič. Če jim bo uspelo, bodo morali posojilojemlaci bankam vrniti le, kar so prejeli (brez obresti), od tega pa bi se odšteli vsi plačani obroki, kar pomeni, da bi v nekaterih primerih banka dolgovala posojilojemalcem.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Mojca Mikolič 18:18 29.april 2015.

    Zanimivo, edini pozitiven komentar s polnim imenom, ostali ki znajo samo pljuvati in so strašno pametni, se pa skrivajo za vzdevki. Sicer glede na naša sodišča v zadnjem času, močno dvomim da bo komu v sloveniji uspelo. Je pa najbolj ...prikaži več žalostno, da je banka v tem primeru nategnila nas, ki smo vzeli kredit v švicarjih, naslednjič bo pa še vse ostale. Ampak ozkogledni slovenci tega nismo sposobni videti.

  • Mojca Mikolič 18:12 29.april 2015.

    dragi Papaja Popi, te vabim k meni na obisk na pijačo in ti dam pol dobička o katerem ti govoriš. Jaz ga nikakor namreč ne najdem, morda se mi je zgubil nekje v predalu. Žal pri jemanju kredita švicarskih frankov ...prikaži več nisem videla od daleč kaj šele od blizu. Ponujali so samo to, droben tisk me nikjer ne opozarja na možnost, da dolg pravzaprav ne bo nikoli odplačan, kakor trenutno kaže. S tem, da sem bila na banki večkrat in jih prosila za konverzijo vendar so me vedno prijazno in vztrajno odvračali od tega. V novembru pa sem zanj celo plačala, pa mi ga niso uredili do konca januarja, saj so točno vedeli kaj se pripravlja. Pred 9 leti sem dobila v tolarjih 50.000 € in prav toliko danes znaša moj dolg. Kje je tu dobiček?? Nikoli v življenju pa se nisem smejala tuji nesreči ali drugim kreditojemalcem, saj menim da smo vsi močno okradeni s strani bank, sem pa bila pripravljena svoj kredit pošteno odplačati. Se ti zdi tako povečanje glavnice in obrokov zdi pošteno? Če se pa ti zabavaš ob naših t

  • Ferluci 09:03 29.april 2015.

    Odločitev je bila vedno na strani kreditojemalca. Obresti preračunane v švicarjih, euribor +3, +6..Skratka, vsak se sam odloči kar mu ustreza. Jasno, da s tem nosi tudi tveganja, enako kot s poslovanji z vrednostnimi papirji. So potem borzni analitiki tudi 'krivi' ?