Slovenija
40612 ogledov

Prvomajski prazniki: V hotel na Hrvaško da, doma pa kljub boljši sliki ne

Hrvaška plaža Profimedia
Epidemiološka situacija na Hrvaškem je slabša kot pri nas, a so turistične kapacitete odprte.

Vlada bo o ukrepih, ki bodo veljali prihodnji teden predvidoma odločala v sredo. Semafor sproščanja ukrepov za oranžno fazo, ki ji po podatkih trenutno ustrezamo, predvideva sproščanje teras lokalov, odprtje vseh trgovin, prost prehod regij ter sproščanje ukrepov na fakultetah in v študentskih domovih. 

Sproščanje turističnih nastanitev je predvideno šele za rumeno fazo, ki jo bomo po napovedih Inštituta Jožef Štefan morda dosegli v mesecu maju, torej za prvomajske praznike še ne. 

Aleš Hojs Hojs namignil Slovenija Lastniki vikendov na Hrvaškem bi lahko na dopust šli že za prvomajske praznike

Lahko pa se slovenski državljani za prvomajske praznike ob pogojih, ki veljajo za posamezno državo, odpravijo na počitnice čez mejo. Denimo k sosednjim Hrvatom, ki imajo turistične nastanitve odprte, kljub temu da imajo slabšo epidemiološko situacijo, kot je trenutno v Sloveniji. 

Hrvaška je že poleti na stežaj odprla vrata turizmu

"Vemo, da Hrvaško gospodarstvo temelji na turizmu in so se tam že poleti odločili, da ohranijo ta del," je na tiskovni konferenci o dopustu na Hrvaškem v času prvomajskih praznikov, ko bodo pri nas predvidoma turistične kapacitete še zaprte povedala vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. "Pri nas je možnost bivanja v turističnih objektih predvideno za rumeno fazo. Bomo videli, kaj bodo prinesli prvomajski prazniki."

vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

Skrbijo jih obiski sorodnikov na Balkanu

Strokovno skupino sicer skrbi odhod posameznikov na obiske svojcev v države nekdanje Jugoslavije, kjer je epidemiološka situacija trenutno slabša kot v Sloveniji. "Ob obiskih je vzorec vedenja sproščen, zato se bojimo, da se bodo v Slovenijo vračali okuženi," je povedala Logarjeva. "Pomembno je, da se vsi zavedamo, da če gremo na obiske in nismo v stiku le z najbližjimi, da upoštevamo ukrepe. Le na ta način bomo ohranili trend nižanja okužb. Če bomo imeli veliko stikov, lahko sedem do deset dni po praznikih pričakujemo novo poslabšanje situacije."

PCR test ali cepljenje

Za vstop v Slovenijo iz držav, ki so na rdečem seznamu, na katerem je tudi Hrvaška, velja, da je potrebno razen v primeru izjem imeti negativen izvid PCR, ki ni starejši od 48 ur. Mejo lahko prehajajo tudi prebolevniki s potrdilom o okužbi z virusom sars-cov-2, ki ni starejša od šest mesecev in mlajše od 21 dni. Prav tako zadostuje potrdilo o cepljenju, s katerim posameznik dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Več o izjemah preberite na vladni strani na tej povezavi

Vstopni pogoji za na Hrvaško so blažji, saj za prehod meje zadostuje negativni hitri test. Več o tem preberite v prispevku To so pogoji za prvomajski oddih na Hrvaškem. Glede na to, da se ukrepi ves čas spreminjajo, pred odhodom preverite aktualne pogoje!

Hrvaška obala Dopust Popotnik To so pogoji za prvomajski oddih na Hrvaškem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 24
  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 08:35 20.april 2021.

    Ravno iz tega razloga, mi pridejo misli,da gre vse skupaj za neki plan!!! Virus sedaj ko je med nami bo vedno med nami. Vprasanje je samo koliko je posamezni organizem sposoben viruse premagat? Toliko bomo zdravi/bolni okuženi kot populacija. Pa ...prikaži več zapiranje gor ali dol.

  • rd2dmk2 23:58 19.april 2021.

    izgleda da poleg dohtarjev, ki bašejo žepe z dodatki od epidemije , so še mnogi, ki jim denar leti v priftošne. ker drugače se pač ne da razložit, da nekateri lahko že skor en cel let nič ne delajo. če ...prikaži več bi lastniki hotelov in podobnih firm res bili tako na psu, bi verjetno oni se s kolesi vozili okol parlamenta in prostetiral. ampak menim da se rajš vozjo z svojimi bmw-ji in audiji in podobnimi mrcinami, kje drugje in uživajo. raja pa.... privoščim vsakemu da mal podopustuje, pa magari v CRO.

  • QSprm 19:31 19.april 2021.

    Popolnama isto, kot ce bi napisali "vsi famozni ukrepi so sami sebi namen" in mi se sam mal hecamo. Kaj pa ce so vsi famozni odloki protiustavni in nezakonito izzivljanje vladajoce falange. Kaj pa ce korona ni glih ebola ali ...prikaži več kuga. Nesrecni bacil je delezen prav vseh mogocih podtikanj. Od bizarnih, da je bliznja zlahta ebole in kuge, do cisto psihoticnih blodenj, da je naklonjen levim ali desnim.