Slovenija
18 ogledov

Psu ne zlomite srca

Dobro premislite, kaj boste komu podarili. (Foto: Zavetišče Horjul)
1/2
Žurnal24 main
Slovenci radi v času praznikov za darila bližnjim podarimo tudi pse. Večkrat se jih nato že januarja znebimo. Zavetišča tako pokajo po šivih.

Največja pošiljka novih psov v zavetišča za zapuščene živali prihaja že tradicionalno v času veselega decembra, začetku novega leta in poletja. "Naše bučno praznovanje s petardami in raketami pse pogosto spravi v brezglavi tek. Junija pa se zaključi šola in starši radi svoje otroke nagradijo s psom za učni uspeh," pojasnjuje vodja Zavetišča Horjul Polona Samec.

Kot zanimivost: ravno zavetišče v Horjulu je zelo težko najti. Razlog? "Včasih smo imeli zelo dobre označbe do zavetišča in takrat smo skorajda vsako jutro pred vrati našli presenečenje. Ljudje so na tak način zapuščali pse, a to se tako ne dela," še pravi Polona Samec.

Pes je darilo z veliko obveznostmi
V največjem zavetišču Gmajnice prav tako opažajo, da bi številni radi vzeli psa za nekoga drugega, a tega ne dopuščajo. Tiste, ki jih imajo na sumu, da bi utegnili slabše skrbeti za žival, zato tudi redno nadzorujejo. Letos so opravili preko sto kontrol in našli nepravilnosti pri petih lastnikih.

V Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice so letos sprejeli 1940 mačk in 436 psov, oddali pa so jih 450 oziroma 165. Trenutno imajo 45 psov, v Zavetišču Horjul pa 47.

Prekratki roki
V zavetiščih imajo sicer na voljo 30 dni, da psu najdejo novega lastnika. "Ta rok mi ne poznamo," je jedrnat vodja zavetišča v Gmajnicah Marko Omen. 14 dni imajo namreč psa v popolni karanteni, šele nato ga začnejo privajati na socializacijo. Zato ne čudi podatek, da imajo zavetišča veliko psov tudi po več let. Po omenjenih 30 dneh sicer lokalne skupnosti (občine) nehajo plačevati za najdene pse in stroški preidejo na zavetišča. Ti se lahko odločijo za evtanazijo ali pa psa vzgajajo s sredstvi, ki jih imajo. Naša zavetišča se za evtanazijo odločijo v zelo redkih primerih.

Uspešno začasno skrbništvo
Izpostaviti pa velja uspešnost projekta začasno skrbništvo nad mačkami in psi. S tem projektom so v Gmajnicah začeli pred več kot letom dni in nanj so se odzvali številni, ki so se celo prvič v življenju srečali z domačimi živalmi. "Bistveno se je povečalo število oddanih mačk in psov. V 90 odstotkih pa so se ljudje odločili za posvojitev teh živali," še dodaja Oman.

Več o psih v zavetiščih pa si lahko ogledate v videoprispevku.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.