Slovenija
6693 ogledov

Sodišče: Posojilo ni zakonito! Janša: Razlage zakona so različne!

Janez Janša
1/4
Saša Despot
Na računskem sodišču so komentirali najem posojila stranke SDS. 450 tisoč evrov kredita je Janezu Janši dala 32-letnica iz Bosne in Hercegovine.

"Kdor politične stranke financira, lahko na njihovo delovanje vpliva. Ne le na finančnem področju, pač pa tudi pri sprejemanju odločitev, predlaganju zakonov," poudarja predsednik sodišča Tomaž Vesel in dodaja: "Načela preglednosti potrebujemo, da razumemo, kdo lahko na stranko vpliva. Ne trdim, da gre v tem primeru za vplivanje, je pa pomembno za razumevanje delovanja stranke."

Fizične osebe strankam sicer lahko dajo posojilo. Zakonodajalec je imel pri tem po njegovem mnenju najbrž v mislih člane stranke oziroma simpatizerje, ki bi ji pomagali prebroditi morebitne likvidnostne težave.

Tomaž Vesel | Avtor: Računsko sodišče Računsko sodišče
Odločitev zakonodajalca, da lahko posojilo dajo tudi tuje fizične osebe, je malce nenavadna, ocenjuje Vesel: "Od tujih fizičnih oseb namreč stranka drugih prispevkov ne sme prejemati – nakazati jih mora v dobrodelne namene. Pri teh nižjih zneskih imamo torej strožji režim, kot ga imamo pri posojilih."

Janša: Denar ni prišel iz Republike srbske

"Oseba, ki nam je dala posojilo, je iz Slovenije in ima slovensko davčno številko," trdi Janša in dodaja, da so v stik z njo prišli prek podjetja Nova obzorja, v katerem imajo delež. "Posojilo je bilo nakazano v Ljubljani. To ni denar, ki bi prišel z računa v Republiki srbski. O namenih gospe, ki jih ima za to, da nam je dala posojilo, pa z njo nisem pogovarjal," trdi šef SDS.

"V stranki smo se odločili, da bomo delež v podjetju Nova obzorja, kjer smo manjšinski lastniki, v prihodnjih dveh letih odprodali, da bomo to naredili postopoma in da bo to v skladu z zakonom. Pogodba je bila sklenjena pri notarju, za zakonitost pogodbe odgovarja notariat. Da bi bilo v skladu z zakonom, bo znesek nakazan v treh delih," trdi Janša.

Janez Janša Nezakonito? Slovenija Janša si je izposodil 450 tisočakov od 32-letne državljanke BiH

Institut posojila fizične osebe ima sicer varovalko. "Posojilo je omejeno je na deset kratnik bruto povprečne plače, kar v konkretnem primeru znaša okoli 15.800 evrov. Do tega zneska je posojilo fizične osebe politični stranki zakonito, posojila nad tem zneskom so v nasprotju z zakonom," trdi Vesel.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V stranki SDS določila zakona interpretirajo drugače. Janša pravi, da so jim pravniki pojasnili, da je omejitev zneska, ki ga lahko stranka najame pri fizični osebi, računana drugače.

"Vidim, da gre za različne razlage. Na koncu bo pristojna institucija presodila. Če bodo presodili, da je vsota previsoka, bomo znesek vrnili. Če je posel slučajno nezakonit, bomo kazen plačali," pravi Janša. Kazen, ki jo za prekršek predvideva zakon, znaša do 21 tisoč evrov.

Za kaj v SDS potrebujejo denar? Kredit potrebujemo za parlamentarne in lokalne volitve, pojasnjuje Janša: "Iskali smo posojilo, za katero bi zastavili delež v podjetju, ne pa hiše, v kateri ima stranka sedež. Ker je založba začela izdajati tabloid, mi pri poslovanju nočemo več sodelovati."

SDS oglasni pano. Pohiteli Slovenija V SDS prvi skočili v ogenj

Računsko sodišče medtem že napoveduje ukrepe. Vsako leto sicer najprej počaka na letna poročila strank, ki iz proračuna prejmejo več kot deset tisoč evrov. V letnih poročilih morajo stranke poročati tudi o posojilih. Nato se neodvisno odločijo, katero stranko bodo vzeli pod drobnogled.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Imajo pa tudi možnost že pred tem pridobiti dodatne informacije. To nameravamo tudi storiti, pravi Vesel: "Iz javno dostopnih virov v tem trenutku ni mogoče z gotovostjo trditi, za kakšno vrsto pogodbe gre. Mi bomo torej s predrevizijsko poizvedbo pridobili dokumentacijo in pojasnila politične stranke. Šele na to osnovi se bomo odločili za obseg revizije."

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 46
  • domoljub1 10:45 10.januar 2018.

    Pranje je bilo sicer nedvoumno opravljeno. Vendar je vsak Zakon (tudi KZ-1) tako in tako le v pisni obliki izražena volja vladajočega razreda. Zato je odgovor na postavljeno vprašanje zelo predvidljiv. Malo težje bo zgolj za svinjarijo razglasiti prejete nagrade ...prikaži več sodelujočih pri pranju in izgubljen potencialni zaslužek (provizije pri transakcijah Miki miški, Jaki Racmanu un podobnim) državne banke. NPU ne more biti v nedogled: NIČ NE VIDIM, NIČ NE REČEM, NIČ NE SLIŠIM.

  • domoljub1 10:45 10.januar 2018.

    In res, nekaj tednov kasneje je sporne iranske transakcije uradno prepovedala Banka Slovenije.«, so naš sedanji predsednik (če je res, kar piše Požar), kot tudi vse ostale uradne osebe, ki so vedele za obravnavano pranje iranskega denarja, utemeljeno osumljeni storitve ...prikaži veče kaznivega dejanja, ker so opustili dolžno ovadbo zoper storilce in pomagače tega pranja iranskega denarja Ali pa bodo naši pravni eksperti oprano milijardo dolarjev zlahka razglasili za svinjarijo, ki ni kaznivo dejanje? Pranje j

  • domoljub1 10:42 10.januar 2018.

    Glede oprane milijarde v NLB je zadeva bolj delikatna kot posojilo Dijane Đuđić Janezu Janši (ki je po mojem prepričanju VABA). Če so naslednje navedbe Bojana Požarja na požareport pred nekaj meseci resnične: »Predsednik vlade Borut Pahor je za sporne ...prikaži veče iranske transakcije izvedel septembra 2010. Takrat naj bi mu tudi povedali, da bo "slabo za vlado in NLB, če afera pride v javnost". Premier Pahor naj bi to sprejel, vendar zahteval, da se zadeve uredijo in transakcije ustavijo. In res, nekaj tedn