Slovenija
14 ogledov

Rafal sindikalističnih tožb

Posedi tudi sam v tožbo za tretje četrtine plačnih nesorazmerij. (Foto: Anže Pet Žurnal24 main
Javni sektor. Posedijevi sindikati danes začenjajo pravno ofenzivo za nadaljevanje plačne reforme.

Sindikati javnega sektorja, ki v petek niso podpisali dogovora o zamrznitvi plač, bodo danes vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona plač v javnem sektorju. Ta omogoča, da dogovore z vlado uveljavijo sindikati, ki predstavljajo 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. Zamik plačne reforme ter zamrznitev regresa in napredovanj tako veljata za vse javne uslužbence, čeprav je nanju pristalo sedem od 30 sindikatov.

Znani odvetnik
Bojan Grubar. Mariborski odvetnik, ki je že zmagal na Evropskem sodišču v tožbi proti Sloveniji zaradi predolgih sodnih postopkov v primeru Šilih, pravno zastopa sindikate. Zastopa tudi svojce Bojana Kajtne, ki je umrl pred mariborsko urgenco.

Tudi arbitraža
Janez Posedi, vodja dela sindikatov, napoveduje individualno tožbo, če z oktobrsko plačo ne bo dobil tretje četrtine.

"Od teh izplačil vlade ne odvezuje niti aneks h kolektivni pogodbi, ki ga je sklenila s sindikati, saj ta ne more veljati za nazaj,"
je za STA povedal pravnik Rajko Pirnat.

Če do 18. novembra tretja četrtina odprave plačnih nesorazmerij ne bo izplačana, bodo Posedijevi sindikati vložili še predlog za razrešitev spornega vprašanja pred arbitražo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.