Slovenija
17 ogledov

Rast močno navzdol, brezposelnost navzgor

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Obseg BDP v EU se bo letos strmo znižal za 1,8 odstotka, nato pa se bo rast prihodnje leto zmerno okrepila in bo znašala 0,5 odstotka, je v vmesni gospodarski napovedi ocenila Evropska komisija.

To je posledica okrepljene finančne krize na realni gospodarski sektor, upad svetovne trgovine in proizvodnje, je pojasnila. Še slabša je napoved za območje evra, saj se bo po oceni Evropske komisije obseg bruto domačega proizvoda (BDP) v državah z evrom letos zmanjšal za 1,9 odstotka, nato pa se bo prihodnje leto zmerno okrepil za 0,4 odstotka.

Gospodarska napoved za obdobje 2009–2010 sicer predvideva zaostritev gospodarske upočasnitve, vendar bo rast spet mogoče zaznati pred koncem leta 2009. Evropska komisija ocenjuje, da bo 1,8-odstotnemu zmanjšanju rasti BDP sledilo 0,5-odstotno povečanje leta 2010. V Sloveniji naj bi bila gospodarska rast po napovedih v letu 2009 0,6-odstotna, v letu 2010 pa naj bi se okrepila na 2,3 %.

V celoviti novembrski gospodarski napovedi je Evropska komisija celotni EU napovedala 0,2-odstotno rast za letos in 1,1-odstotno gospodarsko rast za leto 2010, območju evra pa skoraj ustavljeno rast pri 0,1 odstotka za letos in 0,9-odstotno rast za leto 2010. Inflacija v celotni EU bo letos 1,2-odstotna, v območju evra pa 1,0-odstotna, prihodnje leto pa 1,9 oziroma 1,8-odstotna, kaže napoved Evropske komisije.

Križanič vidi nekaj optimizma
Finančni minister Franc Križanič je dejal, da je v napovedi "tudi nekaj optimizma". Napoved namreč po njegovih besedah predvideva, da so ukrepi v okviru lani sprejetega načrta za oživitev evropskega gospodarstva "dovolj močni in sinhronizirani, da bodo prispevali približno štiri odstotke bruto domačega proizvoda k rasti na evropski ravni, to pa bo koristilo tudi Sloveniji". "Napoved v drugi polovici leta že predvideva preobrat ravno zaradi teh sinhroniziranih ukrepov," je dodal.

Na vprašanje, ali morda Slovenija načrtuje še kakšne dodatne ukrepe, je minister odgovoril: "Sprejeli smo že vrsto ukrepov zakonske narave, trenutno bomo prek rebalansa proračuna sprejeli še ukrepe spodbude gospodarski rasti prek povpraševanja in prestrukturiranja v skladu z lizbonskimi cilji, tako da bomo postali bistveno konkurenčnejše gospodarstvo, ko se kriza neha."

Brezposelnost nad deset odstotkov
Brezposelnost v območju evra bo letos 9,3-odstotna, v prihodnjem letu pa 10,2-odstotna, je glede brezposelnosti v vmesni gospodarski napovedi ocenila Evropska komisija. V EU naj bi delo izgubilo 3,5 milijona ljudi. Sloveniji komisija za letos in prihodnje leto napoveduje 5,2-odstotno brezposelnost.

Evropska komisija celovito gospodarsko napoved objavlja dvakrat letno – spomladi in jeseni, februarja in septembra pa objavi tudi vmesno napoved za sedem največjih gospodarstev v EU. Tokrat je komisija zaradi gospodarske krize vmesno gospodarsko napoved izjemoma objavila že januarja in za vse države članice Unije. Prav tako vmesna gospodarska napoved izjemoma vključuje tudi proračunsko stanje in stanje glede dolga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.