Slovenija
9232 ogledov

Razkrili podrobnosti nakupovalnega centra v Šiški

Spar center Celovška
1/6
Spar
Nov nakupovalni center v Šiški naj bi bil zgrajen do jeseni 2019.

Po načrtih iz leta 2010 bi nov nakupovalni center med sosesko Celovški dvori in obvoznico v Šiški moral biti že odprt, a se je pridobivanje gradbenega dovoljenja zavleklo. SES je na pravnomočno gradbeno dovoljenje čakal pet let in pol, letos se bo gradnja končno začela. Stroji bodo zabrneli 15. junija, konec gradnje pa je napovedan za jesen 2019. 

PREBERITE ŠE: 

Nakupovalni center bo imel več kot 32.000 kvadratnih metrov najemnih površin, okoli 1.600 parkirišč in 90 trgovin. Računajo, da bodo z novim centrom omogočili približno 700 novih delovnih mest, medtem ko naj bi za gradnjo potrebovali dodatnih 1000 do 1500 ljudi.

Objekt projektira avstrijski arhitekturni biro ATP Arhitekti in inženirji, ki bo svoje naloge izpeljal v sodelovanju s slovenskimi podizvajalci. K sodelovanju so povabili slovenska gradbena podjetja, kar bodo storili tudi v naslednjih fazah gradnje.

Zelena in aktivna streha

"Center so zasnovali isti arhitekti, ki so oblikovali moderno trajnostno središče v Beljaku," je povedal Marcus Wild, generalni direktor SES. Dodal je, da bo center moderno urbano središče, namenjeno družinam, z zelenimi in športnimi površinami na strehi.

Direktor projekta Toni Pugelj je dejal, da so zadovoljni, da so s projektom kljub težavam pri pridobivanju gradbenega dovoljenja vztrajali. "Šiška je najbolj naseljeno področje Ljubljane in končno mu bomo lahko ponudili moderno in kakovostno nakupovalno središče," je povedal. "Aktivna streha bo posebnost nakupovalnega centra. Par bo lahko na strehi igral tenis, otroci bodo na otroškem igrišču in vsi skupaj bodo nato nekaj pojedli v gostinjskem lokalu."

Katere trgovske znamke bodo poleg Spara v centru še ne razkrivajo, pravijo pa, da je zanimanje veliko. "Lahko bi imeli še enkrat večji center, toliko potencialnih najemnikov imamo na čakalni listi," so povedali pri SES. Zatrjujejo, da bodo imeli dober branžni miks, poleg Intersparove trgovine, drogerijo, med tekstilnimi znamkami pa tudi take, ki jih v Sloveniji še ni.

Ljubljanski župan Zoran Janković je dejal, da sparov center prinaša veliko zelenja. "Skozi ta center, bo tudi ta del Šiške dobil svojo zeleno površino," je dejal. Pri SES-u so povedali, da bodo za gradnjo uporabili okolju prijazne materiale, center bo svetel in zelen z vodnimi površinami. 

Prometni zamaški?

Na vprašanje, ali lahko v tem delu Šiške zaradi goste poselitve in novega nakupovalnega središča pričakujemo prometne zamaške, zatrjujejo, da ne. "Do njih ne bi smelo priti, saj bomo najprej izgradili prometno infrastrukturo, z dodatnimi izvozi z avtoceste," napovedujeje Pugelj. "Kvečjemu bo promet tekel še bolj tekoče." Glavni vhod bo iz dveh smeri, iz Rakuševe ulice in iz strani obvoznice. 

Spar center Celovška | Avtor: Spar Spar

SES Center Management je lastnik in upravlja še centre Citypark Ljubljana, Center Interspar Vič, Europark Maribor in Citycenter Celje. Pod njegovim okriljem v še petih evropskih državah deluje skupno 30 nakupovalnih središč, poleg Slovenije še v Italiji, Avstriji, na Češkem, Madžarskem in Hrvaškem.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • zdrej 15:10 11.maj 2017.

    Ko bodo prebivalci gl. mesta to skapirali, potem bo že prepozno.

  • jakec1575 14:12 11.maj 2017.

    Namesto, da bi vsak prisluzen evro investirali v dodatne kapacitete skozi olajsave za investicije in s tem denarjem omogocali izgradnjo dborih kvalitetnih delovnih mest. Pa ne tako, da povecujemo ze tako prevelik javni sektor.

  • jakec1575 14:10 11.maj 2017.

    Vsak prigaran evro izvoznikov tile pajaci skurijo na potrosnji nazaj v tujino. Jankovic gospodarstvenik? Kdaj je pa on se kaj proizvedel in prodal v tujino? Imamo največ m2 trgovinskih centrov /preb v Evropi. Mervic in Jankovic sta navadna mesetarja, ki ...prikaži več samo prislonita svojo odiralsko marzo. Delovna mesta? za 600€/mesec. kaksno delovno mesto je to? netrajnostno in brez dodane vrednosti. S krediti zna delat vsak. Zapufat mesto Ljubljano in delat s tem denarjem zna vsak. Vprasite zupana, zakaj mesto odplacuje dolgove tako pocasi? Zdaj je fino. ko bodo pa okoliscine druge, bodo pa mescani skozi cene storitev komunale in energetike odplacevali dolg in to v tezkih casih. Zupan jankovic je klovn, ne pa izvoznik-gospodarstvenik.